Як написати резюме? Повний гайд с порадами, прикладами та помилками

3028
31
13 717

… Навіщо мені, експерту з 10-річним стажем, який працював в Гугл і Яндекс, складати резюме? Та якщо я навіть просто напишу про свій досвід на серветці, сотні компаній встануть у чергу, щоб найняти мене …

Ви знаєте, цей претендент дійсно цікавий. Але щось в його резюме бентежить нас. Можливо, папір занадто м’який. Давайте розглянемо інші кандидатури …

Кожен рекрутер рано чи пізно стикається з подібним діалогом. Кожен рекрутер розуміє, що не дивлячись на досвід і цінність кандидата, його будуть оцінювати, в першу чергу, по резюме.

Відповідно, ваше CV зобов’язане виглядати на мільйон доларів. І воно стане таким після прочитання цієї статті. Перед вами найбільш докладне українське керівництво по складанню резюме.

І ось про що ми поговоримо: Сховати

Розділ 1. 5 порад для оформлення резюме

Порада №1: Структура. Що повинно бути в резюме?

Тож почнемо! Ось головні вимоги до резюме:

  1. Логічна цілісність
  2. Легкий для прочитання шрифт
  3. Головні досягнення кандидата
  4. Обсяг 12 сторінки
  5. Тільки релевантна інформація

Менеджери з персоналу витрачають в середньому 6-9 секунд на перегляд 1 резюме. Перш за все вони вивчають загальний вигляд документа, а потім найцікавіші його частини. Так, спочатку погляд падає на коротку інформацію, чіпляючись за цифри. Потім на позиції і компанії з досвіду. Також затримується на ключових навичках. Лише трохи уваги отримують розділи “хобі” і “про себе”, а контакти в самому кінці.

Менеджери з персоналу витрачають в середньому 6-9 секунд на перегляд 1 резюме

Джерело: The Ladders

Структура резюме

Резюме включає обов’язкові та додаткові розділи. Нижче ми перерахуємо їх, а далі пройдемося детально по кожному.

Обов’язкові пункти структури резюме:
  1. Шапка: ім’я, контакти, бажана посада (кар’єрна мета)
  2. Коротка інформація
  3. Досвід (якщо його немає детальніше  на цю тему)
  4. Освіта
  5. Професійні навички
Додаткові:
  1. Курси, нагороди, сертифікати
  2. Особисті якості
  3. Інформація про себе та уподобання в роботі

Порядок подачі інформації в них залежить від:
(A) її важливості: найбільш важлива спочатку (наприклад, якщо ви досвідчений кандидат, спочатку напишіть про досвід роботи, потім про освіту. І навпаки для молодих і проактивних).
(Б) обраного стилю шаблону (про це якраз нижче).

Як написати резюме? Зразок структури резюме в конструкторі СV2you:

Приклад резюме шаблон с інфографикомПерейдіть за посиланням, щоб скористатись цим шаблоном для створення власного резюме.

Порада №2: Як правильно скласти резюме? Оформлення і стиль резюме

Існує 3 стандарти оформлення резюме. Вибір залежить від досвіду і цілей кандидата.

Хронологічний формат підходить для здобувачів з будь-яким досвідом. Інформація розташовується в порядку від останніх подій до найраніших. Хронологічний формат подобається більшості рекрутів.

Функціональне резюме підходить вам, якщо у вас була значна перерва в робочому стажі, або відсутній досвід, необхідний для бажаної вакансії. Даний формат допомагає сфокусуватися на ваших навичках, тому їх необхідно перерахувати відразу після розділу з персональною інформацією.

Змішаний формат включає особливості 1 і 2 видів резюме. Тут основний акцент робиться на професійних і гнучких навичках кандидата, а також на освіті та досвіді роботи.

Формати резюме

Незалежно від вибору формату, додавайте марковані списки (bullet points) для перерахування навичок/обов’язків/ключових досягнень:

  • така інформація
  • впадає в очі
  • гарантовано!

Стиль резюме

Стиль документа має велике значення для вашого іміджу і рівня робочої етики. Нехай він працює на вас, а не проти вас. Далі ми розповімо про основні стилі, а скористатись ними ви можете, просто перейшовши за посиланням кожного шаблону.

Класичне резюме (у нас це шаблон Basic)
Для кого: лінійні менеджери, адміністративний персонал
Особливості: просте, лаконічне, акуратне
Сфери: підходить для будь-яких професій

Резюме+інфографіка (шаблон Smart)
Для кого: sales-менеджери
Особливості: запам’ятовується, розкриває навички кандидата, управляє репутацією
Сфери: комунікації та PR, продажу

Корпоративне резюме (шаблон Professional)
Для кого: керівник, юрист, банкір, ревізор, головний менеджер
Особливості: менше яскравості в подачі, акцент на досвід роботи
Сфери: всюди, де потрібен суворий підхід до справи

Мінімалістичне резюме (на CV2you шаблон Simple)
Для кого: фахівці зі стажем до 3 років
Особливості: мінімалізм і великі обсяги простору
Сфери: усі

Порада №3: ​​Вирівнювання та відступи, шрифти в резюме

Стандартне оформлення передбачає 0,5 –1 см відступи з боків документу, плюс по 2 сантиметри зверху та знизу. Використовуйте рівняння тексту по центру, а для списків і заголовків рівняння по лівій стороні.

«Класика форматування резюме з шрифтами Times New Roman або Arial; дуже допомагає при прочитанні об’ємних резюме досвідчених кандидатів».

Райлі Кунц, HR в HubSpot

Розмір шрифту найкраще встановити в 11-14 пт його легко розпізнають ATS, а також він зручний для читання. Якщо потрібно додати заголовок, наприклад, назву розділу, його розмір повинен бути на 2 пт більше, ніж для основного тексту.

Порада: При наборі тексту уникайте клавіш CAPS LOCK. Якщо хочете виділити ключові слова, використовуйте курсив або жирний шрифт. Також пам’ятайте, що підкреслений текст досить важко читається, тому його краще не використовувати.

Кращі шрифти для резюме — розбірливі, їх приємно читати і вони не занадто яскраві. Ось ТОП-10 на думку міжнародного порталу Monster:

Найкращі шрифти для резюмеНаші дизайнери також замислились над цим питанням, провели своє невелике дослідження і відібрали 6 кращих шрифтів для конструктора CV2you: 4 із зарубками і 2 без.

З зарубками

Без зарубок

Cambria

Helvetica

Garamond

Roboto

Minion Pro

 

Myriad Pro

 

Порада: Для меншого за розміром тексту краще вибрати шрифт без зарубок: Helvetica, Roboto, Calibri, Arial. (На моніторі компьютера зарубки виглядають занадто дрібно і можуть стомлювати погляд).

Основний колір краще використовувати чорний, проте заголовки можна виділити, наприклад, синім. Представники креативних професій можуть скористатись зеленим або обрати інші приємні відтінки. Головне — не додавати більше трьох кольорів шрифту в одне резюме; також краще відмовитися від неонових відтінків і тих, що погано читаються.

Правильно:
Чорний, другорядний синій.

Краще не використовувати:
Рожевий, жовтий.

Порада №4: Довжина резюме

Тоді як одним претендентам важко знайти достатньо інформації, щоб заповнити цілу сторінку резюме, у інших виникає протилежна проблема занадто багато тексту. Ось ідеальна кореляція між довжиною резюме і його вмістом:

Одна сторінка резюме для професіоналів початкового і середнього рівня. Все вміщається та нічого зайвого.

Дві сторінки так, тільки якщо у вас великий досвід (5 + років), широке коло релевантних (!) навичок, і дійсно не можливо скоротити ці дані без шкоди для досвіду.

Три сторінки занадто стомлюючі для середовища, у якому і пости в 50 слів дочитують не до кінця. Взагалі, якщо ви настільки навчений досвідом старець, розпишіть останні 10 років. А далекі роки роботи на благо Сталіна і партії достатньо вказати разом, одним рядком.

В одному зі своїх інтерв’ю Ласло Бок, HR в Google, розповідав про те, як бракують резюме через їхнє оформлення. За кар’єру через нього пройшло більше 20 000 кандидатів, і ось пара його спостережень:

«Перевірений принцип: напишіть по одній сторінці на кожні 10 років роботи. Резюме в три-чотири сторінки не будуть читати. По суті, подача вашого досвіду демонструє вашу здатність до синтезу і виділенню зайвого в масиві даних.

Якщо тільки ви не подаєте резюме на дизайнера або художника, зосередьтеся лише на тому, щоб документ мав акуратний і читабельний шрифт розміром не меншє 10-го».

Порада №5: Як правильно писати резюме? Формат резюме і ATS

Є дуже великий шанс (9/10 у великих компаніях згідно з дослідженням), що спочатку ваше резюме буде читати навіть не людина, а ATS робот.

Порада: Applicant tracking system система, яка проводить аналіз резюме і первинний відбір кандидатів на основі збігу ключових слів з описом вакансії. Саме тому дуже рекомендується адаптувати резюме до вакансії, перевіривши, чи містить воно потрібні професійні терміни і ключі.

Також, як і всі машини, ATS робот має недосконалості. Наприклад, він погано розпізнає зображення. Тому збереження в форматі .jpeg може бути не розпізнано зовсім. А інфографіка, тексти у вигляді стовпців або таблиці система може прочитати в неправильному порядку. Щоб побачити, яким резюме потрапить до рекрутеру через ATS, скопіюйте резюме в word документ: швидше за все саме так воно і буде відображатися.

І тут до слова про формат файлів. Взагалі, найоптимальніший це PDF (і його який розпізнає більшість ATS). Не Word, тому що через різницю в версії текст або зображення можуть “сповзти” і відображатися у рекрута не так як у вас. Якщо вже працюєте в Word то при натисканні «зберегти як» виберіть pdf.

Отже, загальні поради на цьому закінчені. Нижче буде окремо розглянуто написання кожного розділу резюме. А поки, підведемо риску:

Як правильно складати резюме?

  • Визначте свою справжню цінність. Це переваги і сильні сторони, відмінності від конкурентів. Конкретно, сфокусовано, з цифрами донести її до рекрутера.
  • Увімкніть релевантний і правдивий досвід. Виберіть правильний фокус, який стимулює продовжувати читання. Використовуйте ключові слова з опису вакансії, уникайте кліше.
  • Перевищуйте очікування. Ви можете «закинути вудку» для співбесіди, згадавши цікаві факти з досвіду, але залишивши подробиці для особистого спілкування.
  • Використовуйте шаблон. Не витрачайте час винаходячи велосипед. Візьміть готові шаблони: вони є навіть в шаблонах Word, ну і у нас, звичайно ж :).

Резюме як писати? Помилки при складанні резюме:

  1. Граматичні, стилістичні помилки, друкарські помилки. Це взагалі найпоширеніша проблема в резюме. Але ж розв’язати цю проблему дуже просто: дайте своє резюме на перевірку друзям або знайомим.
  2. Занадто багато інформації: докладні описи, непотрібні факти. Одна сторінка – ідеально. Дві «я дуже досвідчений кандидат». Три «я не вмію фокусуватися на головному».
  3. Занадто яскравий дизайн, нестандартне оформлення теж мимо. CV це спосіб показати вашу цінність, а не запрошення на вечірку.
  4. Недоречний гумор. У більшості ситуацій слід дотримуватися формальної подачі інформації.

Розділ 2. Секції резюме

Шапка резюме: контакти, бажана посада, фото, мета 

Інформація, яку ви додасте в своє резюме, може зміцнити або зруйнувати всі ваші зусилля з пошуку роботи. Отже, що потрібно включити, щоб підвищити свої шанси на працевлаштування?

Все починається з контактної інформації. Ваше ім’я, адреса, номер телефону та електронна пошта повинні знаходитися у верхній частині резюме. На перший погляд, це проста, але важлива формальність.

А чи знаєте ви, що деякі роботодавці використовують розділ з контактною інформацією для перевірки небажаних кандидатів? Вони можуть передати вашу кандидатуру колегам, якщо ви живете в іншій частині країни. Або вони можуть скласти негативну думку про вас, якщо розділ з контактною інформацією складено невірно.
Отже, що ви повинні включити, щоб ваше резюме розглянули?

У шапці резюме обов'язково слід вказати:
  • Ім’я та прізвище (по-батькові тільки якщо ви віковий кандидат).
  • Місто проживання: точну адресу писати не потрібно, навряд чи роботодавець напроситься до вас в гості на чай.
  • Електронна адреса тільки офіційна, ніяких kovbasa19.
  • Номер телефону: переконайтеся, що до цього номеру прив’язані месенджери для зв’язку.
  • Міжнародні месенджери (опціонально): Skype, Whatsapp.
  • Соціальні мережі (опціонально): Facebook, LinkedIn, Twitter. ⅔ рекрутерів все одно перевіряють соцмережі при наймі на роботу. Так що можете полегшити їм роботу. (А для себе зайвий раз перевірити публічний імідж і приховати фотографії з пінної вечірки).

Не потрібно вказувати:
Ваш сімейний статус, національність (у багатьох країнах рекрутерам на законодавчому рівні заборонено цікавитися цією інформацією).

Порада: Інші посилання. У конструкторі CV2you є значок посилання, якщо бажаєте додати інший контакт (або документ чи зображення). Введіть текст, а потім використовуйте значок посилання на чорній панелі зверху, щоб додати лінк.

Приклад розділу з контактами в Basic шаблоні CV2you:

Контактна інформація в резюме

У конструкторі CV2you існують значки контактів, які заощаджують простір вашого резюме. Вам не потрібно писати повністю кожне найменування.

Просто клікніть на будь-який значок і виберіть вид контакту із запропонованого списку. За допомогою кнопки + Add додайте будь-яку кількість контактів.

приклад резюме CV2you

Переконайтеся, що всі контакти написані без помилок, а номери телефонів вказані в міжнародному форматі. Якщо ви подаєте резюме в роздрукованому вигляді, немає сенсу додавати в нього посилання. Надайте їх за запитом.

Фотографія в резюме

Додається на ваш розсуд. Так, в країнах Європи більшість роботодавців очікують побачити ваш знімок в резюме. У США і Великобританії навпаки, фотографія не потрібна і навіть законодавчо заборонена в багатьох штатах (у межах запобігання дискримінації). У будь-якому випадку, якщо ви хочете додати фотографію в резюме, подбайте про те, щоб вона відповідала вашій спеціальності та рівню робочої етики. Відмовтеся від фото в домашній атмосфері або у стилі «шукаю свою любов».

Порада: Перше враження від вашого резюме має бути ідеальним! Краще скористайтеся послугами фотографа.

Правильно:
 Оберіть знімки високої якості, зроблені в студії та відретушовані. Стиль фото повинен відповідати вашій галузі.

Неправильно:
 Селфі під кутом, або фотографії, на яких ви виглядаєте байдуже або недружелюбно.

_____________________________________

Коротка інформація

Створення розділу резюме під назвою Summarу означає, що ви презентуєте себе, вкажете бажану посаду або конкретну мету. Дана інформація зазвичай розміщується у верхній частині резюме, поруч з ім’ям та контактами. У вас є всього кілька секунд, щоб привернути увагу рекрутера і показати, чому ви ідеальний кандидат на цю роботу.

Давайте розглянемо, яку інформацію найкраще включити в перший розділ резюме, а які приклади будуть не зовсім вдалими.

Бажана посада

Деякі менеджери по персоналу стверджують, що розділ «бажана посада» не приносить користі вашому резюме. Цілком справедливе зауваження, особливо в тих випадках, коли кандидат пише: «отримання посади економіста». Адже і так ясно, що він хоче отримати роботу.

Замість цього спробуйте пов’язати бажану посаду з вашим досвідом або цілями.

Правильно:
 «Шукаю посаду менеджера з персоналу з перспективою підвищення до регіонального менеджера протягом року».

Неправильно:
«Я журналіст, сомельє і біткоін-брокер»; «Розгляну всі варіанти», «не має значення».

За даними indeed.com, американського сайту вакансій і працевлаштування,

«… розділ з короткою інформацією, специфічною для конкретної посади, підвищує ймовірність того, що рекрутер, прочитавши резюме, захоче дізнатися більше про вашу кандидатуру».

Кар’єрна мета

Цей розділ в резюме не є обов’язковим, але він дає вам додаткові бали при працевлаштуванні. Є кілька випадків, коли включення мети особливо корисне:

  1. Ви новачок на ринку праці.
  2. Коли міняєте кар’єру (мета допоможе пояснити, чому ви підходите для цієї роботи).
  3. Якщо переїхали в інше місто (зазначивши свої плани в мети резюме, ви можете уникнути фільтрації за місцем проживання).

Найбільшою ефективністю відрізняється мета, яка відповідає інтересам роботодавця. Тут важливо продемонструвати вашу цінність як фахівця і користь, яку ви принесете компанії.

Як правильно визначити свою мету?

  1. Переведіть свої досягнення в обчислюваний вид (цифри, відсотки, період часу), наприклад: «підвищив ROI в рекламу на 15% за три місяці».
  2. Перейдіть до результатів, які ви сподіваєтеся досягти в майбутньому (з урахуванням інтересів компанії, до якої ви влаштовуєтеся).
  3. Скільки компаній стільки і цілей. Редагуйте перший розділ кожен раз, коли відправляєте резюме новому роботодавцю.
  4. Перечитайте вакансію: Які з ваших навичок найбільш застосовні в бажаної посади?

Порада: використовуйте прийом під назвою «elevator pitch». Якби у вас було тільки 60-секунд в ліфті, що б ви розповіли про себе потенційному роботодавцю?

Приклади розділу Summary в резюме:

«IT-менеджер з 8-річним стажем в області веб-розробки. Керував одночасно 5 проектами, всі вони показали прибуток в 1.5 і більше разів. Володію технічною базою у сфері веб-розробки (HTML, JS)».

«Менеджер акаунтів в корпоративному програмному забезпеченні. Маю фокус на фінансовому секторі. Досвід роботи 4 роки. Керував зростанням продажів в 11-ти проектах. Кращий менеджер відділення 2020 року. Нещодавно отримав сертифікацію Corporate governance від INSEAD».

5 простих порад для першого розділу:

  1. Приступайте до заповнення розділу в останню чергу. Написати про себе в розділі «Коротка інформація» набагато простіше, коли вже готові інші частини вашого резюме.
  2. Виберіть найбільш вражаючі факти з вашої історії кар’єри. Досить згадати про 3-4 досягнення. Напишіть про них у верхній частині резюме. Обов’язково використовуйте цифри, факти, статистику.
  3. Досвід в розділі з короткою інформацією. Для досвідчених претендентів вирішальним фактором є професійні обов’язки. Вкажіть кількість років робочого стажу.
  4. Створіть розділ, релевантний вакансії. В описі вакансії, як правило, містяться ключові слова, за якими вас шукають рекрутери. Використовуйте ці слова, щоб описати ваші вміння і досвід.
  5. Підведіть підсумок. Уявіть себе на місці жорсткого ректура. Уважно перечитайте розділ з короткою інформацією. Чому вони повинні найняти вас?

Що не варто писати в короткій інформації?

Неправильно:
«Я студент», «шукаю будь-яку роботу», «відкритий до пропозицій», «посада не має значення».

Завжди конкретизуйте мету пошуку роботи. Якщо ви недавно закінчили навчання, вкажіть отримання посади помічника, асистента, стажиста.

Також не можна перераховувати в резюме всі посади, які вам імпонують. Резюме з заголовком «Менеджер з продажу, асистент керівника, промоутер, співробітник магазина» наводить на думки про те, що кандидат ще сам не визначився, яка вакансія йому потрібна.

Неправильно:
«Шукаю цікавий проект з високою зарплатою і можливістю кар’єрного росту».
 Це шаблон, який не викликає нічого, крім негативу, навіть у найбільш терплячих рекрутерів. 

Поширені помилки

Є кілька поширених помилок, які можуть робити кандидати:

1) Використання однієї і тієї ж мети для кожного резюме

Неправильно:
Отримати роботу в … області, яка кидає виклик і дозволяє використовувати мою освіту, навички і минулий досвід таким чином, щоб це було взаємовигідно як для мене, так і для мого роботодавця, а також для майбутнього зростання і розвитку.

Ваша мета стати ідеальним кандидатом, а це означає, що ви саме той, кого шукає менеджер по найму … і якщо ви не відправляєте резюме на єдину фабрику з виробництва печива в місті, тоді ми гарантуємо вам на 100%, що одне резюме не підходить всім.

Наступний!

2) Все про мене

Це пастка, в яку потрапляють багато претендентів, оскільки вони не можуть втриматися, щоб скласти список всіх речей, які вони хочуть отримати з цієї посади.

Неправильно:
Привіт, я Іван, який шукає вакансію, і я дійсно хочу працювати в компанії, де зможу отримувати купу грошей, роблячи якомога менше. О, і офіс з видом на море. Службова машина теж підійде. Поки ви не пішли, давайте поговоримо про пільги, вихід на пенсію … і політику компанії з відпуски.

Так, ми з цим не згодні, але нам потрібно, щоб ви подивилися на це і посміялися … тому що навіть м’яка форма того, про що ми сказали, виглядає так само безглуздо для менеджера по найму, як і цей роздутий приклад.

3) Занадто розпливчасто

Помилка номер три неясність. Як ми вже говорили, один формат резюме не підходить всім, тому неоднозначність і бажання частково відповідати тому, що шукають роботодавці, призведуть до того, що ваше резюме буде відправлено безпосередньо у циклічний файл. (В разі, якщо ви не знаєте, це відро для сміття. Звучить смішно, але кінцевий результат той же … без роботи.)

Неправильно:
Шукаю довгострокову роботу на повну ставку, де я можу застосувати свої великі навички та знання на ту посаду, на яку мене найняли.

Прочитавши це твердження, ми розуміємо те, що у претендента є навички і знання … і все. Які саме навички у нього (або у неї?) є? Вони дійсно відповідають вакансії? І які знання кандидат може застосувати в тому, що принесе користь компанії? Бачиш, що ми маємо на увазі?

Наступний.

4) Далі … І далі … І далі … І далі … і zzzzzzzzzzzzz ….

Помилка номер чотири занадто довга. Резюме це не роман. Це невелика самореклама, щоб привернути увагу, щоб вас запросили на співбесіду … де ви зможете повідомити більш детальну інформацію!

Не будемо наводити приклад тут. Чому? Тому що він буде настільки довгим, що всі, хто прочитають його, занудьгують і перейдуть до іншої статті.

5) Додавання абсолютно ніякої цінності

Помилка номер п’ять, ймовірно, є найгіршою … і найлегше потрапити в неї (за винятком помилки номер два затвердження «все про мене»). Помилка номер п’ять це створення розділу резюме, яке заповнює основний простір, але нічого не говорить про цінності, яку ви приносите компанії. Ця помилка часто зустрічається із занадто розпливчастим твердженням …

Неправильно:
Отримати посаду в обраній мною області, де я можу використовувати свої навички працьовитого, добре освіченого співробітника в обмін на стабільну ринкову зарплату.

Більше прикладів і порад читайте у повній статті: Коротка інформація, бажана посада і кар’єрна мета в резюме

_____________________________

Освіта у резюме

Цей розділ є простим для більшості претендентів. Вони просто пишуть назву університету, факультет і рік випуску. Насправді, тут багато підводних каменів:

  • можливо, ви ще навчаєтесь;
  • у вас є незакінчена освіта;
  • ви пишете дисертацію;
  • ви відмовилися від магістратури;
  • І так далі.

Прикладів безліч, головне зрозуміти, що у вашій освіті є важливим для роботи, на яку ви претендуєте.

Порада: Хоча для різного рівня посад потрібні свої рівні деталізації, намагайтеся обмежити розділ з освітою в межах 15-30 слів.

Існує безліч варіантів, де і як написати про освіту в резюме. Повна версія розділу з утворенням в резюме виглядає так:

  • Навчальний заклад
  • Рік закінчення
  • Середній бал
  • Академічна ступінь
  • Курсові та дипломні роботи
  • Студентська або позакласна активність

Здається, все просто? Але давайте подивимося, скільки нюансів є в кожному з цих пунктів:

Навчальний заклад: дуже часто претенденти пишуть абревіатуру, значення якої не зрозуміло роботодавцю. Пишіть все назви повністю.
Середній бал або оцінка при захисті диплома згадуються, тільки якщо їх значення вище середнього.
Академічна ступінь пишеться без скорочень. Не всі знають, що таке КМН.
Курсові та дипломні роботи згадуються, тільки якщо вони є релевантними вакансії. Економте простір резюме!

Освіта в резюме: до або після досвіду?

Як правило, практичний досвід важливіше теорії. Тому претенденти намагаються написати про свої професійні досягнення в самому верху резюме. І це правильно (для досвідчених кандидатів).

Але є випадки, коли дипломи важливіше, і про них треба писати відразу.

Поставте розділ «Освіта» перед досвідом роботи, якщо:

  • ви недавно отримали диплом, і у вас поки немає досвіду роботи, або він мінімальний;
  • ви отримуєте другу вищу освіту, або проходите навчання, тому що вирішили змінити сферу своєї діяльності;
  • ви підвищили недавно кваліфікацію (наприклад MBA).

Якщо ви досвідчений претендент, маєте від 2 років робочого стажу, розділи з досвідом і навичками в резюме необхідно ставити вище освіти. Про розділ з досвідом читайте далі у нашому гайді.

Градація рівнів освіти і приклади для резюме:

  • Середня школа: (випускник, учень середньої школи, незакінчена вища).
  • Середня професійна освіта: (студент коледжу, випускник технікуму).
  • Вища освіта: (студент, бакалавр, спеціаліст, магістр, незакінчену вищу).
  • Фундаментальна наукова вища освіта: аспірантура (кандидат наук), докторантура (доктор наук), інтернатура, ординатура і т.д.

Далі розглянемо кожну форму освіти з прикладами в резюме.

Освіта в резюме: Середня школа

Резюме може знадобитися школяру в двох випадках:

  1. Якщо він планує продовжувати освіту, і повинен надати портфоліо.
  2. Якщо він шукає роботу, яку можна поєднати з навчанням.

Резюме школяра відрізняється вмістом: як правило, в ньому фіксуються шкільні успіхи і досягнення, набагато рідше досвід роботи. Увімкніть волонтерство, інформацію про додаткову освіту, свої нагороди та сфери вивчення.

Приклад резюме (освіта середньо-спеціальна)

Приклад резюме (освіта середньо-спеціальна)Перейдіть за посиланням, щоб відкрити це резюме.

Отже, якщо ваш найвищий рівень освіти це школа, напишіть в резюме так:

Adcote School, Літтл Несс, Великобританія
Закінчив у 2018 році

Якщо ви ще вчитесь у школі, просто змініть другу частину, щоб розділ шкільної освіти виглядав так:

Adcote School, Літтл Несс, Великобританія
Закінчу в 2020 році

Якщо ви не закінчили середню школу, вкажіть її назву, місто і країну навчання, а потім роки, які ви в ній провели. Якщо ви здали іспит про загальну освіту замість того, щоб закінчити навчання, напишіть так:

«ЄДІ, як аналог атестата про закінчення середньої школи. Отримано в Центрі освіти для дорослих, 2019 рік. Західна середня школа, Балтимор, штат Меріленд. Відвідував в 2012-2016 роках».

Порада: Якщо ви закінчили вищий навчальний заклад або коледж, не вказуйте свою середню освіту. Але якщо диплома поки немає, а шкільна освіта містить досвід, який допоможе вам при працевлаштуванні, згадайте його в резюме.

Середня професійна освіта (технікум, училище, коледж)

Цей рівень професійної освіти означає фахівця з практичними навичками або працівника середньої ланки. Якщо ви вивчали професію після закінчення середньої школи, ви можете перерахувати її на додаток до середньої освіти, якщо вона пов’язана з роботою, на яку ви націлені.

Наприклад:
Колледж Сінегрія, Москва, РФ
Вересень 2016 червень 2019
Факультет інтернет-маркетингу
Диплом молодшого спеціаліста за темою: «Інструменти онлайн-просування»

Порада: Згідно з даними джерела researchgate.net, 78% роботодавців звертають увагу на конкретні вміння і таланти здобувачів. Кандидатам потрібно розвивати професійні навички, які допомагають у працевлаштуванні куди більше, ніж наявність диплома про вищу освіту.

Приклад резюме (освіта середньо-професійна)

Приклад резюме (освіта середньо-професійна)

Перейдіть за посиланням, щоб відкрити це резюме

Вища освіта (Академія, університет, інститут)

Випускники даних освітніх установ мають вищу професійну освіту. Основні кваліфікації бакалавр та магістр. Ця дворівнева система вищої освіти прийнята у всіх країнах Болонської конвенції.

Однак багато претендентів сьогодні мають на руках диплом спеціаліста. Дана кваліфікація присвоювалась по ряду напрямків, після 5 років навчання. Це теж вища освіта, хоча зараз в ЄС ступеня «дипломований спеціаліст» вже немає.

Приклад резюме бакалавра:

Університет Нового Південного Уельсу, Австралія, Сідней
Факультет мистецтва і соціальних наук (2016-2020)
Бакалавр мистецтв
Середній бал: 4,6
Дипломна робота: «Мистецтво PG»

Бакалаври можуть продовжити навчання в магістратурі. Фахівці можуть вступити до магістратури тільки на платній основі, а ступінь магістра у них прирівнюється до другої вищої освіти.

В обох випадках необхідно написати про академічні ступені в резюме в зворотному хронологічному порядку від останнього до першого.

Приклад резюме магістра:

Гарвардський університет Кембридж, Массачусетс (2017 2019)
Магістр наук в Data Science
Середній бал: 3,83 / 4,00
Нагороди: стипендіат Фонду Освіти Harper 2018.
Дипломна робота: «Data Science I»

Університет Нотр-Дам, Індіана (2012 2016)
Бакалавр в області математики
Середній бал: 3,90 / 4,00
Курсова робота: «Теорія ймовірностей»

Фундаментальна наукова освіта в резюме

Аспірантура це підрозділ ВНЗ для підготовки вчених високої кваліфікації. Якщо ви захистили дисертацію і стали кандидатом наук, вкажіть цю інформацію в своєму резюме в зворотному хронологічному порядку.

Приклад для резюме кандидата наук українською:

Московський Педагогічний Державний Університет
Аспірантура при історичному факультеті (2016 2018)
Кандидат історичних наук
Дисертація «Соціальні конфлікти в стародавньому Римі»

Московський Педагогічний Державний Університет
Магістр, історичний факультет (2014 2016)
Дипломна робота: «Спадщина Класичною ери»

Московський Педагогічний Державний Університет
Бакалавр, історичний факультет (2010 2014)

Освіта в резюме доктора наук (професора, доцента)

Звання доцента можуть отримати викладачі, які мають ступінь кандидата або доктора наук, понад п’ять років науково-педагогічного стажу та досвід викладання більше року.

Якщо здобувач має ступінь доктора наук, йому досить перерахувати в свою освіту наступну інформацію:

Доктор медичних наук, Биомедицинська інженерія, Університет ABC, 2019
Магістр, Биомедицинская інженерія, Університет ABC, 20092011
Бакалавр, Биомедицинская інженерія, Університет ABC, 20052009

Висновки

Шукачам слід пам’ятати, що немає жорстких правил щодо того, як додати освіту в своє резюме:

  • Ви можете розмістити розділ з освітою до або після вашого розділу з досвідом.
  • Для студентів: розділ з освітою може відігравати провідну роль, поки ви не наберете достатній фаховий досвід.
  • Навіть якщо у вас немає наукового ступеня, середня професійна освіта або курси це цінні знання, які допомагають у працевлаштуванні.
  • Запам’ятайте принцип: чим віддаленіша за датою ваша освіта, тим менше значення вона має (і тим коротший її опис у резюме).

Порада: якщо ви недавній випускник з невеликим досвідом, використовуйте шаблон CV2you Simple з паралельним розміщенням секцій. Тоді ваша освіта і ваш досвід будуть розташовуватися на одному рівні, і вам не доведеться робити вибір у пріоритетності розділів.

Читайте повну версію статті про освіту в нашому блозі.

___________________________________________

Досвід роботи у резюме

Більшість рекрутерів обирають тільки досвідчених кандидатів. Тому багато претендентів намагаються написати про всі функції, які вони коли-небудь робили.

Але навіщо HR-менеджеру зайва інформація? Залиште тільки релевантний досвід!

Ваші обов’язки і досягнення повинні відповідати вакансії. Є кілька способів досягти цього: редагувати своє резюме на кожну нову посаду, додати ключові слова з опису вакансії … Але давайте про все по порядку.

Існують єдині правила оформлення розділу з досвідом, яких необхідно дотримуватися незалежно від змісту.

Включіть до свого резюме єдину структуру для кожного місця роботи:

  • Назву компанії, в якій ви працювали (працюєте)
  • Дати початку і закінчення кар’єри
  • Напрямок діяльності компанії (якщо вона маловідома)
  • Місто (опціонально)
  • Посаду, яку ви займали (або займаєте)
  • Ваші обов’язки
  • Ваші вимірні досягнення (хоча б по 1-2 на кожному місці)

Ось приклад написання досвіду роботи в резюме:

Пример резюме шаблон с инфографикой

Перейдіть за посиланням, щоб скористатись цим шаблоном для створення власного резюме.

У багатьох претендентів відразу виникають питання, наприклад:
В якому розділі резюме потрібно писати про досвід?

Відповідь:

  • Якщо ви молодий спеціаліст, випускник, працюєте не за фахом, напишіть про свій досвід після секції «Освіта».
  • Якщо ви працівник зі стажем, напишіть про свій досвід відразу після розділу Summary.

Кожен випадок індивідуальний: можливо, у вас багато років досвіду, але ви отримали другу вищу освіту, щоб змінити сферу діяльності. Важливо визначити пріоритет досвіду і освіти для ваших потенційних роботодавців, та обрати відповідну структуру резюме.

У якому порядку перераховувати досвід?

Відповідь: завжди рухайтеся в зворотній послідовності: почніть з останнього місця роботи і закінчить першим.

Виберіть відповідний порядок для досвіду роботи в резюме:

Хронологічний формат це спосіб упорядкувати вашу роботу, події або досягнення відповідно до часу, коли вони відбулися. Це демонструється показом того, який досвід був спочатку, що сталося далі, про всі подальші події, аж до досвіду, який був в останній раз. Цей спосіб подачі подій в резюме також називається тимчасовим або лінійним.

Функціональний формат підкреслює ваші здібності, такі як найм, управління або коучинг, а потім хронологічну історію роботи. Вам все одно потрібно буде узагальнити свій досвід, але зазвичай це робиться у нижній частині функціонального резюме. Не панікуйте. На той час, коли читач досягне цієї точки, він зазвичай готовий до того, щоб запросити вас на співбесіду 🙂

Комбінований формат. Поєднання хронологічного і функціонального форматів призводить до «комбінованого» резюме. Навички та здібності перераховані в першу чергу, а потім слідує хронологічний досвід. Цей формат резюме підходить для акцентування певних навичок і здібностей претендентів з різним досвідом і творчих кандидатів, таких як дизайнери або художники.

Як написати про свої досягнення?

Відповідь: Використовуйте метод «Проблема-Дія-Результат», як зазначено на інфографіку:

Як описати досвід у резюме?

Який досвід перерахувати різним претендентам?

Без досвіду роботи
Перерахуйте всі види зайнятості, включаючи неоплачувані види роботи, наприклад волонтерство. Вкажіть проходження переддипломної практики, вашу працю у студентських організаціях, позакласну діяльність і так далі.

Кандидати початківці
Додайте в розділ з досвідом всі обов’язки, які вам доводилося виконувати, всі місця, в яких ви працювали. Тут можуть бути стажування, часткова зайнятість, віддалена робота, тимчасові проекти, фріланс.

Середні фахівці
Ваш досвід роботи становить 5 + років, ви змінили кілька роботодавців? Вкажіть в розділі з досвідом ті посади, які релевантні бажаній вакансії. Будьте короткі в тих місцях, коли ваш досвід не відповідає вакансії.

Досвідчені кандидати
Якщо ваш досвід становить від 10 років і більше, пам’ятайте «золоте правило» резюме: одна сторінка на кожні 10-15 років стажу. Все, що за цими межами, вказувати не потрібно. Після досвіду створіть розділ про курси підвищення кваліфікації, а первинна освіта вже на третьому місці.

Конструктор резюме CV2you включає зручні шаблони для робочого досвіду. У нас є форматування заголовків, виділення з вибором шрифту, дати на календарі. Створіть власне резюме, слідуючи коротким підказкам!

Загальні поради для розділу «Досвід роботи»

  1. Використовуйте ключові слова з вакансії

Будь-яка вакансія містить ключові слова, наприклад, навички, обладнання, або програми, якими повинен володіти претендент. Завдяки ним системи автоматичного пошуку кандидатів знаходять потрібних людей. Визначте ці слова і використовуйте їх в своєму резюме!

Наприклад, на сайті для працевлаштування відкрилася вакансія лікаря-лаборанта. У ній сказано, що претендент повинен мати:

  • практичний досвід в лабораторній діагностиці від 1 року;
  • володіння основними методами проведення гематологічних, біохімічних, імунологічних, загальноклінічних досліджень;
  • досвід роботи на автоматичних та напівавтоматичних аналізаторах.

Уміння працювати в команді, професіоналізм, бажання працювати на результат, акуратність, уважність, почуття такту.

Тоді, з урахуванням цих ключових слів, навички у резюме повинні включати:

  • проведення гематологічних досліджень, наприклад підрахунок лейкоцитарної формули, визначення группи крові;
  • роботу на автоматичних та напівавтоматичних біохімічних аналізаторах;
  • навички командної роботи;
  • увагу до деталей.
2. Додайте до обов’язків на кожній позиції ключові досягнення

Чим відрізняється резюме успішного кандидата від хм … кандидата? Досягнення на робочому місці. Раніше ми запропонували вам використовувати просту, але ефективну техніку PSR (problem-solving-result). З якою проблемою ви зіткнулися на роботі? Якими способами намагалися її вирішити? Чи вдалося досягти результатів?

Простий спосіб посилити ваш розділ з досвідом використовувати обчислювальні досягнення, факти, цифри, статистику.

Неправильно:
Збільшив відсоток продажів.
Правильно:
 Збільшив відсоток продажів в 2 рази за три місяці.

Порада: Відмовтеся від перерахування всіх ваших обов’язків. Досить згадати по 5 пунктів для кожної роботи.

3. Сильні дієслова в описах

Ми рекомендуємо використовувати в розділі з досвідом, та й в усьому резюме, тільки довершені дієслова. Цей прийом працює завжди!

Неправильно:
робив, виконував
Правильно:
зробив, виконав

4. Послідовність подій в кар’єрі

«Я шукаю логіку в тому, чому кандидат перейшов з однієї роботи на іншу», сказав рекрутер в інтерв’ю Jobscan.

Можливо, ви вирішили звузити фокус на кар’єрі, і тому змінили роботу. Або вам довелося розширити зону своєї відповідальності, і в зв’язку з цим ви також перейшли на нову позицію. Переконайтеся, що ваше резюме відображає справжні причини переходу.

Зрозуміло, не потрібно писати «Мій директор перетворив моє життя в пекло, тому я звільнився». Покажіть, як ви скористались потенційними зонами росту для поліпшень.

До речі, хороший спосіб перевірити траєкторію своєї кар’єри прочитати резюме і запитати себе: «Чи можна здогадатися, чому я змінив роботу?»

5. Дотримуйтесь логіки «від загального до вузького» 

Пам’ятаєте, як спритно Шерлок Холмс оперував методом дедукції? У процесі пошуку роботи вам теж доведеться оволодіти цією технікою.

Уявімо, що ви PR-менеджер, якому потрібно описати свої робочі завдання в резюме. Спочатку краще згадати про стратегічний план формування бренду, який ви склали. Це загальне завдання. Потім можете перейти до більш дрібних функцій, наприклад, конкретні розробки та шляхи їх реалізації.

Що робити, якщо у вас є перерви у досвіді?

Багато претендентів вважають, що перерва в робочому стажі може насторожити рекрутера, тому змінюють терміни своєї роботи, намагаючись згладити ці прогалини. Так робити не можна, тому що якщо правда спливе назовні, вам доведеться довго все пояснювати

Порада: якщо ви залишалися безробітним менше 9 місяців, ця перерва, швидше за все, ніяк не вплине на рішення роботодавця. Якщо ви не працювали більше цього терміну, напишіть про причини тривалої перерви в супровідному листі.

Підвищення на посаді

Якщо у вас змінилася тільки посада (і зарплата), напишіть про ці зміни в рамках одного пункту вашого досвіду. Ось так:

ВАТ «Надійний Банк»,
(2015 2019)
Менеджер VIP-клієнтів (2017 2019)
Менеджер з обслуговування клієнтів (2015 2016)

Згадка факту просування
Ваші обов’язки для обох позицій
Ваші результати на обох посадах

Якщо ж з переходом змінилися і ваші обов’язки, створіть окремий опис для кожної нової посади в новому підрозділі.

ВАТ «Самий Надійний Банк», (2015 2019)
Менеджер клієнтів депозитарію (2017 2019)
Обов’язки
Досягнення

Менеджер з обслуговування клієнтів (2015 2016)
Обов’язки
Досягнення

Висновки

Отже, про що важливо пам’ятати при заповненні розділу з досвідом?

Правильно:
  • Вкажіть тільки актуальний досвід у зворотному порядку
  • Скоротіть число обов’язків, якщо вони схожі
  • Використовуйте слова з опису вакансії
  • Пам’ятайте про логічність траєкторії кар’єри
  • Перечитайте резюме на наступний день на помилки
Неправильно:
  • Перераховувати більше 15 років стажу в резюме, на 3+ сторінок
  • Розпливчасто писати про обов’язки без досягнень
  • Використовувати монолітний текст, без структури, списку, виділень

Читайте докладну статтю про досвід в нашому блозі!

___________________________________________________________________________

Сертифікати, Курси, Тренінги, Нагороди

Інформація про сертифікати, курси, тренінги в резюме служить двом важливим цілям:

по-перше кожен сертифікат, який відповідає посаді, збільшує потенціал заробітної плати. (+ підвищує впевненість у власних навичках 🙂

по-друге підтверджує вашу зацікавленість в професійному зростанні і прагнення до саморозвитку.

«87% людей, які навчаються для підвищення кваліфікації, повідомляють про такі кар’єрних переваги, як підвищення по службі, зростання зарплати або отримання нової посади».

Опитування за результатами учнів Coursera (2019)

Погляньте, як сертифікати, курси та нагороди виглядають на загальному прикладі резюме:

Шаблон резюме маркетинг менеджера

Перейдіть по посиланню на цей приклад резюме.

Про різницю між сертифікатами, курсами і тренінгами в резюме

Професійна сертифікація офіційно підтверджує ваші знання. Сертифікат видається уповноваженою державною установою або міжнародною організацією.

Курси і тренінги проводяться будь-якими комерційними організаціями (в тому числі online). Іноді навчання призводить до сертифікації, але не завжди.

Нагороди це визнання, премія, грамота, або інший знак подяки. Одна з форм заохочення за видатні результати, досягнуті у вашій сфері діяльності.

Порада: Якщо ви знаєте, що потенційний роботодавець буде шукати конкретні знання, перш ніж розгляне ваш робочий досвід, розмістіть розділ з сертифікатами та курсами у верхній частині сторінки, трохи нижче контактної інформації.

Поради:

  1. Запишіть кожну сертифікацію, курс або тренінг в зворотному хронологічному порядку.
  2. Не вмикайте в свій список сертифікати/тренінги/курси, які не мають відношення до роботи.
  3. Будь-які скорочення повинні бути написані повністю, принаймні, один раз, щоб їх могли зрозуміти рекрутери, які не є фахівцями у вашій області.
  4. Прийнятний формат сертифікації повинен враховувати наступну структуру:
  • Назва нагороди/ліцензії/членства/курсу
  • Назва органа, що сертифікує (якщо є)
  • Дата отримання і термін дії (якщо є)
  • Місце знаходження (якщо це необхідно)
  • Якщо ви ще проходите курс, вкажіть передбачувану дату завершення.

Читайте повну статтю про сертифікати за посиланням.

_______________________________________________________________________

Особисті якості та професійні навички

Зазвичай цьому розділу резюме приділяється велика увага, тому що багато роботодавців звертають увагу, в першу чергу, на навички кандидата. І тут же можна зустріти найчастішу помилку: невміння кандидата відрізнити особисті якості від навичок виконання роботи.

Перевірте себе!

Комунікація це професійний навик або особиста якість?

Відповідь: комунікація це навик, такий як знання іноземної мови або копірайтинг. Особистою якістю в даному випадку буде товариськість.

Отже, в своєму резюме ви можете вказати такі навички:

Особисті якості (вроджені риси)
Гнучкі навички (Soft Skills, які формуються під впливом якостей)
Професійні навички (Hard Skills розвиваються на основі гнучких навичок)
Технічні навички (є окремою частиною набору Hard Skills)

що таке навички і якості в резюме

Далі ми розглянемо кожен пункт докладніше.

Особисті якості в резюме

Особисті якості це набір вроджених рис, на які впливає виховання людини, а також генетична схильність.

Наприклад: добрий, чесний, сміливий.

Якості формують навички, впливають на якість вашої роботи і взаємодію з оточуючими. Припустимо, ви мовчазний інтроверт; ви насилу станете хорошим продажником. А якщо у вашого керівника немає поняття «10-хвилинне запізнення», а ви не дуже пунктуальний, навряд чи вам світить успіх у цій фірмі. І так далі.

Якщо ви хочете написати про особисті якості в резюме, краще уникати таких понять як «чесний, комунікабельний, цілеспрямований». По-перше, це штампи, а по-друге, краще вибрати особисті якості, які в повній мірі відповідають вашій професії.

Ось список якостей, які найбільш актуальні в різних сферах: 

Що написати про якості у резюме?

Негативні якості в резюме

Якщо рекрутер просить вас вказати негативні сторони в резюме, напишіть про негативні якості так, щоб вони були відображенням ваших сильних сторін. Наприклад, не занудство, а педантичність; не повільність, а ретельність.

Особисті якості необхідні для швидкого оволодіння гнучкими навичками.

Порада: для написання резюме більше підходять не особисті якості, а гнучкі навички, сформовані під впливом цих якостей.

Наприклад:
доброзичливий створюю сприятливу атмосферу
рішучий у мене висока мотивація
переконливий я вмію продавати

І так далі.

Повну версію статті про персональні якості кандидатів читайте за посиланням.

Навички в резюме кандидата

Навик це набута здатність виконувати будь-які завдання. Отримання досвіду вимагає часу і практики, без останнього навик може бути втрачений.

Приклади навичок: ораторське мистецтво, переговори, продажі.

Навички бувають гнучкі (soft skills) і професійні (hard skills, частина з яких – технічні (tech skills).

Гнучкі навички (Soft skills)

Оксфордський словник дає таке визначення терміну «Soft Skills»: «особисті якості, які дозволяють ефективно і гармонійно взаємодіяти з іншими людьми».

Гнучкі навички це поєднання соціальних навичок, комунікативних навичок, відносин, кар’єрних якостей, соціального і емоційного інтелекту. Вони це результат розвитку і застосування ваших вроджених особистих якостей. Гнучкі навички здобуваються протягом усього життя (через особистий досвід або навчання).

Soft skills дозволяють людині ефективно взаємодіяти з оточуючими і будувати кар’єру. Рекрутери високо цінують гнучкі навички: вони отримуються поступово, під впливом безлічі подій, і залишаються з людиною протягом усього життя.

За даними служби iCIMS Hiring Insights 94% рекрутерів вважають, що у претендента вище ймовірність стати керівником, якщо він демонструє ці навички:

  • вміння вирішувати проблеми 38%
  • усна комунікація 29%
  • швидка адаптивність 17%
  • управління часом 13%

У 2013 році компанія Google провела експеримент Project Oxygen з метою визначити, які характеристики співробітників незначні, а які мають найбільшу цінність для успіху компанії. Незважаючи на те, що політика компанії заснована на STEM-підході, технічні знання (наука, технології, інженерія та математика) зайняли лише восьме місце в дослідженні, тоді як перші сім позицій дісталися гнучким навичкам, а саме:

  • наставництво
  • навик спілкування і вміння слухати
  • розуміння інших
  • співчуття до колег
  • вміння мислити критично
  • вирішувати проблеми
  • здатність ясно комунікувати

Ось приклади, які ви можете вказати в своєму резюме:

Які потрібні навички у професії?

На підставі гнучких навичок розвивається здатність швидко і ефективно формувати професійні навички.

Hard Skills в резюме

Hard skills це набір умінь, які потрібні для конкретної роботи. Професійні навички розвиваються тільки під час кар’єри, їх можна виміряти і оцінити. Швидше і ефективніше за все вони розвиваються на базі гнучких навичок. Наприклад, фінансовий директор має професійний навик фінансового аналізу. Він уважний до деталей: це гнучкий навик, сформований завдяки товариськості (особиста якість).

Згідно зі статистикою по HR за 2020 рік, 91% роботодавців шукають співробітників з готовими професійними навичками.

Але якщо написати просто про «навик управління», це не виділить вас серед конкурентів. Краще згадати про те, як вам вдалося успішно застосувати свої вміння в роботі.

Неправильно:
Знайомий з методами Scrum.
Правильно:
 Завершив 5 проектів за допомогою методології управління Scrum.

«Особливість hard skills в тому, що вони забезпечують ваш успіх на ринку праці, тоді як гнучкі навички більше впливають на прийняття кар’єрних рішень, наприклад, просування по службі; також soft skills можуть стати вирішальним фактором на вашу користь, але тільки при наявності релевантного досвіду» каже Сьюзан Вітале, керівник HR-напряму в компанії iCIMS.

Дослідження SHRM показало: 46% фахівців з персоналу називають найбільш незайнятими вакансії, що вимагають технічних навичок.

За прогнозами компанії IBM, до 2022 року буде створено 2,72 мільйона робочих місць, що потребують навичок роботи з даними; це спровокує колосальний розрив на ринку праці.

Приклади навичок для резюме

Технічні навички

Дуже часто для успішного працевлаштування кандидата мало лише професійних умінь; йому необхідно володіти ще й технічною базою.

Технічний навик це вміння виконувати конкретні завдання за допомогою спеціальних програм або обладнання. Технічні навички в одній сфері для різних співробітників можуть сильно відрізнятися.

Приклади технічних навичок:

для юриста: Jusnote
для медичного працівника: Planmeca
для маркетинг менеджера: Google Analytics, Google ads, Mailchimp
1C для фін директора
Jira, Asana для проектного менеджера
html 5, JavaScript для front-end розробника

Порада: Якщо у вашій сфері технічні навички є ключовою умовою для працевлаштування, краще розмістити цей розділ на початку резюме. Це дозволить рекрутеру швидко знайти потрібну інформацію.

Висновки

Запам’ятайте головні принципи правильного опису навичок в резюме:

  • Релевантність (пишіть тільки навички, актуальні у вашій професії)
  • Використання ключових слів з опису вакансії (ATS і погляд рекрутів будуть їм раді)
  • Трансформуйте особисті якості в навички
  • Підтверджуйте навички цифрами і прикладами

Повна версія статті про навички доступна за посиланням

_____________________________________________

Розділ «Мови» у резюме

Вивчення іноземної мови потребує грошових інвестицій, зусиль і часу. Тому, коли ви пишете в своєму резюме про мови, якими ви володієте, це справляє враження на рекрутера. За умови, що ви правильно написали про свій рівень знань.

Як ви думаєте, чи правильно написаний цей приклад?

англійська – вільне володіння
іспанська – вище середнього
португальська – розмовна

Тут ви бачите правильну логіку опису від самого сильного до найслабшого навику. Але тут може виникнути плутанина щодо рівня знань, наприклад: «португальська розмовна» означає, що здобувач спілкується, але не вміє писати?

Далі ми розповімо, як краще написати про мови в резюме!

Чому важливий розділ «Мови» в резюме?

Як ми вже говорили, роботодавці високо цінують кандидатів зі знанням іноземних мов. 

Кращим підтвердженням є інфографіка:

Рівень зарплати залежить від знання мови

При написанні резюме важливо створити окремий розділ для лінгвістичних навичок. Так ви можете бути впевнені в тому, що потенційний роботодавець побачить і оцінить ваші знання!

Як визначити свій рівень мови?

Найчастіше кандидати перебільшують знання іноземних мов, що є майже брехнею в резюме; в той же час інші кандидати недооцінюють себе, тому отримують зарплату менше, ніж могли б.

Тому перш, ніж писати про мови в резюме, необхідно об’єктивно оцінити свій рівень.

У вас є два варіанти:

  • отримати офіційний сертифікат;
  • самостійно визначити лінгвістичний рівень.

Перший варіант найчастіше платний, він підходить фахівцям, робота яких пов’язана з мовною практикою.

Другий варіант призначений для шукачів, в професіях яких знання мови відіграє другорядну роль.

Міжнародні стандарти оцінки мовних навичок

У резюме краще використовувати загальноприйняті міжнародні стандарти володіння мовою, про які ми розповімо далі.

CEFR
Це міжнародний стандарт для опису мовних здібностей за шестибальною шкалою, від А1 для початківців до С2 для тих, хто освоїв мову. Найчастіше використовується в Європі. Схема дозволяє будь-кому, хто займається тестуванням мови, наприклад рекрутерам, бачити різні рівні кваліфікації і легко порівнювати знання здобувача з іншими.

Визначити свій рівень: Шкала CEFR

рівні володіння англійською CEFR

Ось приклад розділу резюме з американської шкалою мовних рівнів:

Хінді C2 (CEFR)
Французька B2 (CEFR)
Індонезійська A1 (CEFR)

Порада: Якщо у вас є сертифікат для однієї мови, тоді як рівень іншої ви оцінили самостійно, вкажіть цю інформацію в резюме.

Правильно:
Німецька   сертифікат B2
Китайська   рівень A2

ILR scale
Interagency Language Roundtable Scale дослівно перекладається як «Шкала міжвідомчого мовного круглого столу». Складається з набору здібностей до спілкування англійською мовою. Це стандартна шкала оцінки використовується у федеральній службі США.

Визначити свій рівень: Офіційний сайт ILR

Рівень володіння англійською ILR

ACTFL
Абревіатура «ACTFL» означає «Американська рада з викладання іноземних мов». Стандарти ACTFL представляють собою розширену шкалу, яка була розроблена на основі більш ранньої шкали ILR в США. Це опис навичок, якими ви володієте, включаючи розмовну мову, письмо, аудіювання та читання. Шкала ACTFL включає п’ять основних рівнів володіння мовою: Відмінний, Покращений, Просунутий, Середній і Початківець. Система ділить Advanced, Intermediate і Novice на три підрівні (High, Mid і Low).

Рекомендація ACTFL Proficiency

Самостійне визначення мовних навичок в резюме

Якщо узагальнити інформацію з систем оцінки, отримаємо такі рівні:

Базовий рівень (A1, A2 по CERF або ILR 0,1): знання азів, елементарні навички читання і письма. Уміння розповісти трохи про себе і відповісти на прості односкладові питання (частіше зі словником). Розуміння співрозмовника, якщо він говорить повільно і готовий уточнити зміст простими словами.

Середній рівень (B1, B2 по CERF або ILR 2): можливість обговорити більш широке коло питань (в тому числі професійних). Розуміння загальних тем і діалогів по більшій частині. Здатність письмово і усно висловити свої думки без словника на актуальну тему. Безпомилкове використання основних часів і правил граматики.

Високий рівень (C1 по CERF або ILR3): більш гнучке володіння мовою. Словниковий запас широкий, з синонімами на кожну тему, без пошуку виразів. Мова гладка, невимушена. Активне використання ідіом і поширених виразів. Здатність зрозуміти практично будь-який текст, в тому числі по своїй професії. Незнайомі слова рідкість. Використання всіх часів і правил граматики по ситуації.

Вільний (C2 по CERF або ILR4) розуміння вже тонких аспектів і контексту в різних ситуаціях. Незнайомими можуть залишатися тільки рідкісні ідіоми і сленг. Повне володіння всією професійною лексикою (письмово і усно в розмові з носіями з різних регіонів).

Рідний мова, на якій ви мислите (включаючи ідіоми, сленг, субкультуру конкретного регіону).

Тепер, коли ви знаєте свій рівень мови, прийшов час написати про нього в резюме!

Головні вимоги до розділу про мови:

Послідовність. Не можна змішувати системи оцінки мовних навичок. Постарайтеся об’єднати ваші знання в єдину систему.

Неправильно:
англійська ILR 4+
угорська С2

Актуальність. Для Європи підходить шкала CEFR, тоді як в США свої знання краще оцінювати за рівнем ACTFL або ILR.

Очевидність. Не потрібно писати про свою рідну мову, якщо володіння ним очевидно. Виняток тільки у випадках, коли ви йдете працювати за кордон.

Висновки

Незважаючи на те, що в світі існує понад 7000 мов, а за даними Вікіпедії, 1 мова зникає раз в 2 тижні, лінгвістичні навички як і раніше впливають на рівень заробітної плати спеціаліста, а компаніям забезпечують гнучкість в бізнесі.

Запам’ятайте ці тези до розділу «Мови»:

  1. Ваші знання мови заслуговують окремої секції в резюме
  2. Зазвичай цей розділ міститься ближче до кінця резюме
  3. Краще починати з мови, яку ви знаєте краще за інших
  4. Використовуйте міжнародні стандарти оцінки лінгвістичного рівня

Створіть гарний розділ з мовами на конструкторі CV2you ваш рівень знань відображається графічно!

Читайте повну версію статті про мови тут

_____________________________________________________

Розділ «Про мене» в резюме

Уявіть ситуацію: на новій роботі ви виявляєте систему штрафів за запізнення або інші провини у новій компанії-роботодавця. Так як ви є новим співробітником і робите великі ставки на цю роботу, нерозумно звільнятися з випробувального терміну за такою, здавалося б, не важливої причини. Але погодьтеся, що якби ви попередили роботодавця про те, що готові затримуватися на роботі, якщо прийшли пізніше, вам вдалося б уникнути відчуття дискомфорту через штрафи, яке буде переслідувати вас протягом всієї кар’єри в цій компанії.

Для цього існує розділ «Про себе» — щоб управляти очікуваннями роботодавця та забезпечити максимально комфортні умови праці обом сторонам.

Ми перерахуємо найпопулярніші способи заповнення цієї секції резюме, а також розповімо про те, що там насправді має і НЕ має бути.

І почнемо саме з помилок, так як більшість кандидатів пише сюди те, що насправді має бути в окремих розділах.

Що НЕ потрібно писати в секції «Про себе»?

Хобі: насправді вони мало кому цікаві. А гра на гітарі або заняття йогою ніяк не допомагають, скажімо, в роботі бухгалтера.
Сильні сторони, або ваше визначення себе; про це краще писати на самому початку резюме, в розділі Summary.
Навички: це окремий розділ резюме.
Досягнення: про них краще писати в розділі досвід, поряд з обов’язками, які ви виконували.
Сертифікати та нагороди: вони відмінно розміщуються в розділі «Сертифікати».

Ок, з цим розібралися. Тоді як же краще використовувати цей розділ?

Що бажано писати «Про себе» в резюме?

В першу чергу це робочі переваги завдання які вам хотілося б виконувати.
По-друге це організаційні питання: графік роботи, режим, місце розташування, розмір компанії.
У третю чергу особисті принципи роботи, які дозволяють вам працювати продуктивно: наприклад відношення до субординації, бажання працювати самостійно або в команді, свобода у прийнятті рішень. Можете згадати також кар’єрні цілі.

Ця інформація куди важливіше хобі, дозволяє управляти взаємними очікуваннями і допомагає знайти кращу відповідність, як наслідок досягти продуктивності і задоволеності в роботі.

Ось приклад деяких критеріїв на інфографіку:

робочі переваги у резюме

Як визначити свої переваги?

Ось кілька питань, які варто задати собі перед описом розділу:

  • Який позитивний\негативний досвід привів мене сюди?
  • Які цінності я вважаю найбільш необхідними для особистого успіху?
  • Чого я сподіваюся досягти найближчим часом?

Порада: уявіть ідеальну атмосферу в колективі. Як виглядає робоче місце вашої мрії? Можливо, вам зустрічалася вакансія, яка ідеально відповідає вашим перевагам. Виберіть ключові слова з опису цієї вакансії, використовуйте їх в процесі створення свого резюме.

Приклад розділу «Про мене» в резюме

для Перевертача пінгвінів:
Цікавить робота над проблемами пост-травматичного синдрому у не перевернутих пінгвінів. [тип робочих завдань]Віддаю перевагу гнучкому робочому дню на свіжому повітрі. [організаційні переваги]Найкраще працюю самостійно в не спішному темпі. [особисті принципи в роботі]Прагну дорости до регіонального менеджера Антарктичного регіону через 5 років. [кар’єрна мета]

Помилки

Розділ «Про себе» збирає найбільшу кількість помилок. Кандидати перераховують тут свої захоплення, хобі, відсутність шкідливих звичок. Безсумнівно, майбутнім колегам буде цікаво дізнатися, що ви захоплюєтеся йогою і можете простояти в ширшасані аж 10 хвилин.

Припускаємо також, що вашому роботодавцю буде важливо дізнатися про ваші звички, і зокрема, про куріння, на яке деякі співробітники витрачають більшу частку робочого часу.

Але всі ці питання ви можете пояснити вже на співбесіді, а резюме це короткий, найчастіше лише односторінковий документ, мета якого показати вашу справжню цінність.

Друга помилка, присвячена цьому розділу, полягає в тому, що кандидати не знають, що написати про себе в резюме. Цілком зрозуміло це складне становище, тому що багатьом людям буває складно говорити про себе, а вже тим більше написати про себе коротко і змістовно в резюме. Але благаємо вас! Забудьте про штампи «комунікабельний» або «стресостійкий». Ці приклади зустрічаються повсюдно. Краще вже не писати про себе нічого, чим заповнити розділ такими ось шаблонами.

Неправильно:
«Я товариський, веселий, виконавчий і розумний. Можу бути лідером, коли це потрібно. Без шкідливих звичок. Є особистий автомобіль і права категорії В».
Правильно:
«Я шукаю роботу у великій корпорації, з можливістю гнучкого графіка. Мені подобається допомагати людям, але я вважаю за краще працювати над проектами самостійно. Я вмію спрямовувати чужу активність в потрібне русло і мені важливо слідувати інструкціям».

Висновки

Розділ «Про мене» це коротка частина в кінці вашого резюме, в якій найчастіше розповідається про вас як про професіонала, набагато рідше описуються ваші побажання щодо майбутньої роботи.

Розділ «Про мене» в резюме повинен коротко дати рекрутеру відповіді на питання: «Чи підходить нам цей кандидат?» і «Чи сподобається йому у нас?»

По суті, головна мета даного розділу застрахувати себе від ситуації, коли ваші очікування від нової роботи не відповідають дійсності.

Постарайтеся тримати розділ коротким, в межах 3-5 речень.

Ця секція відноситься до числа не обов’язкових, але якщо вам є що сказати про свої уподобання, або особливості в роботі, секція резюме «Про себе» ідеальне місце!

Розділ 3.

Як правильно написати резюме? Підсумки та поради “на винос”

Підведемо підсумки. Ось коротко основні поради щодо створення резюме:

Головні вимоги до структури резюме:

  • Логічна цілісність
  • Легкий для читання шрифт
  • Головні досягнення
  • Обсяг 1-2 сторінки
  • Тільки релевантна інформація

Вимоги до оформлення:

Рівняння тексту по центру, а для списків і заголовків по лівій стороні.

Додавайте марковані списки (bullet points) для перерахування навичок/обов’язків/ключових досягнень.

Шрифт: 11-14 пунктів. Краще використовувати один із рейтингу міжнародного порталу Monster.

Формат файлу— PDF.

Обов’язкові розділи резюме:

  • Ім’я, контакти
  • Коротка інформація
  • Досвід
  • Освіта
  • Професійні навички

Топ-5 найчастіших помилок:

  1. Багато тексту: 3+ сторінки це невміння фокусуватися на головному.
  2. Відсутність структури: відбиває бажання читати зовсім.
  3. Немає ключових слів: не пройде ATS робота і поверхневий погляд.
  4. Без цифр і фактів: шаблонні епітети і абстрактні обов’язки не принесуть вам роботу.
  5. Граматичні та друкарські помилки знижують думку про вас ще до зустрічі.

Післямова

У цій статті ми постаралися дати вам найповнішу інформацію про складання резюме.

Але одна справа розповісти, а інша показати. Тому ось тут безкоштовно даємо вам приклад резюме з підказками. Він інтерактивний: підказки спливають після натискання. При цьому вам навіть не потрібно копіювати: просто працюйте прямо в ньому, натиснувши на кнопку внизу.

А найбільш докладну інформацію по кожному розділу, а також основні питання для співбесід, фішки створення супровідного листа і багато іншого читайте в нашому блозі.

Бажаємо успіху!