Сертифікати, курси, нагороди в резюме

2895
4
9 416

Інформація про сертифікати, курси, тренінги в резюме служить двом важливим цілям:

по-перше, кожен сертифікат, який відповідає посаді, збільшує потенціал заробітної плати. (+ Підвищує впевненість у власних навичках: )

по-друге, підтверджує вашу зацікавленість в професійному зростанні і прагнення до саморозвитку.

«87% людей, які навчаються для підвищення кваліфікації, повідомляють про такі кар’єрних переваги, як підвищення по службі, зростання зарплати або отримання нової посади».

Опитування за результатами учнів Coursera (2019)

Де розміщувати блок з сертифікатами, курсами і нагородами?

Якщо у вас є сертифікати, нагороди або пройдені тренінги, бажано приділити їм окрему секцію вашого резюме. Навіщо?

Давайте проведемо невеликий тест:

Дайте собі 3 секунди на кожне резюме та уявіть себе рекрутером. Скажіть нам, яке зображення справляє краще враження?

ЦЕ:

Сертифікати, курси, тренінги, нагородиАБО ЦЕ:Про різницю між сертифікатами, курсами і тренінгами в резюме

Чи не правда, що зображення з окремим розділом притягує погляд? Далі ви дізнаєтеся, як правильно додати сертифікати, тренінги та нагороди в своє резюме!

Про різницю між сертифікатами, курсами і тренінгами в резюме

Після будь-якого навчання ви отримуєте навички та оцінку досягнутих результатів. Це може бути сертифікат, акредитація, нагороди або менш формальні підтвердження: диплом про закінчення курсу, тренінгу, і так далі. У чому відмінності?

Професійна сертифікація офіційно підтверджує ваші знання. Сертифікат видається уповноваженою державною установою або міжнародною організацією.

Курси і тренінги проводяться будь-якими комерційними організаціями (в тому числі online). Іноді навчання призводить до сертифікації, але не завжди.

Нагороди це визнання, премія, грамота, або інший знак подяки. Одна з форм заохочення за видатні результати, досягнуті у вашій сфері діяльності.

Тепер розповімо докладніше з прикладами про кожного з цих підрозділів. Але спершу погляньте, як сертифікати, курси та нагороди виглядають на загальному прикладі резюме:

шаблон резюме маркетинг менеджер

(Щоб скопіювати інформацію, перейдіть за посиланням на цей зразок резюме)

Як написати про сертифікати в резюме?

Є деякі професії, де для отримання роботи сертифікати обов’язкові.

Сертифікати в області інформаційних технологій, бухгалтерського обліку, іноземної мови, управління проектами, готельного бізнесу є особливо важливими для кандидата, який бажає привернути увагу рекрутера в цих конкретних галузях.

Порада: Якщо ви знаєте, що потенційний роботодавець буде шукати конкретні знання, перш ніж розгляне ваш робочий досвід, розмістіть розділ з сертифікатами у верхній частині сторінки, трохи нижче контактної інформації.

Деякі сертифікати не потрібно включати в перші розділи вашого резюме, але можна додати в супровідному листі (ось стаття як його скласти) або в розділі ближче до кінця документа. До них відносяться сертифікати, якими ви були нагороджені за участь в безкоштовних онлайн-курсах, таких як Hubspot, Udemy, тому що вони доступні для всіх і не є професійним джерелом знань.

Приклади визнаних сертифікатів:

  • Обслуговування клієнтів — Service Strategies
  • Маркетинг — AMA Professional Certified Marketer, Google Analytics
  • Сертифікований бухгалтер — сертифікат CPA
  • Сертифікований фахівець з бізнес-аналізу — CBAP
  • Управління, облік, менеджмент, фінанси — АССА, DipIFR, IPFM, CIMA, CFA, СIA
  • Професійна сертифікація управління проектами — PMP

Курси, тренінги в резюме

Якщо у вас є документ про проходження курсу, тренінгу, семінару, або іншої форми навчання, ви також повинні приділити цій інформації окрему секцію резюме. Однак не забувайте про те, що на відміну від сертифікації, цей вид підвищення кваліфікації проводиться будь-якими комерційними організаціями (в тому числі online), тоді як сертифікат — це підтвердження кваліфікації від компетентної установи). Іноді навчання призводить до сертифікації, але не завжди.

Ловіть добірку найбільш популярних online платформ і курсів!

Hubspot  для фахівців по inbound маркетингу, у сфері продажів та обслуговування клієнтів.
(MOOC) відкриті онлайн-курси від найбільших університетів світу.
Alison 1000 курсів, які можна пройти безкоштовно.
Coursera  онлайн платформа для освіти, перше місце в рейтингу журналу «Time».
Lynda.com приватна американська компанія для онлайн-навчання з США. Спеціалізується на курсах по комп’ютерним програмам, зокрема, графічним редакторам.
Skillshare  інструмент для тих, хто хоче продавати онлайн курси.
Udemy курси від викладачів з практичним досвідом в бізнесі, менеджменті, фінансах і технологіях.
EdXпроект Гарвардського університету, що пропонує пройти онлайн-навчання по 24 різним напрямкам.

Нагороди та визнання

Нагороди та відзнаки можуть бути отримані від професійних організацій, роботодавця або профільних видань. Їх краще вказувати в окремій секції резюме.

Наприклад:
«Топ-менеджер року за версією журналу Forbes»
або:
Учасник списку «Топ-10 рекомендованих юристів на думку видавництва Who’s Who Legal».
або:
«Нагорода за видатні досягнення в PR і реклами проекту N».

Загальні поради

  1. Запишіть кожну сертифікацію, курс або тренінг в зворотному хронологічному порядку. Починаючи з самого останнього або того, який знаходиться в процесі виконання.
  2. Не додавайте у свій список сертифікати/тренінги/курси, які не мають відношення до роботи. Якщо ви вважаєте, що вони не пов’язані безпосередньо, але можуть допомогти у працевлаштуванні, рекомендується включити їх в інші розділи, наприклад «Про себе».
  3. Будь-які скорочення повинні бути написані повністю, по крайней мере, один раз, щоб їх могли зрозуміти рекрутери, які не є фахівцями у вашій області. Також це потрібно для реєстрації в системі відстеження кандидатів (ATS), яке багато компаній використовують в процесі найму.
  4. Прийнятий формат сертифікації повинен враховувати наступну структуру:
  • Назва нагороди/ліцензії/членства/курсу
  • Назва органа, що сертифікує (якщо є)
  • Отримані дати і термін дії (якщо є)
  • Місцезнаходження (якщо це необхідно)

Якщо ви проходите курс, або ще не виконали вимоги для отримання офіційного документа, ви можете просто додати примітку «в процесі» і вказати передбачувану дату завершення.

Помилки

Взагалі, інтерес для роботодавця представляють тільки ті сертифікати, які ви отримали за останні п’ять років. Включення неактуальних, застарілих сертифікатів не приносить користі вашому резюме.

Використання прострочених сертифікатів в резюме не допустимо. Якщо у вас є сертифікат або ліцензія із закінченням терміну дії, переконайтеся, що ви продовжили сертифікат перш, ніж включити його в резюме.

Ключові ідеї

Запам’ятайте ці моменти:

  • Тільки актуальні і релевантні сертифікати та дипломи.
  • Логіка порядок, всі назви повністю.
  • Інформація у верхній частині, якщо цього вимагає професія.
  • Окрема секція вашого резюме.

Якщо хочете дізнатись про те, як правильно заповнити інші розділи у резюме, прочитайте найповніше керівництво по складанню резюме.