Резюме студента без досвіду роботи.

2827
9
48 160

Щоб отримати досвід потрібно влаштуватися на роботу, на яку … беруть тільки з досвідом. Своєрідне замкнене коло часто лякає студентів і випускників вузів. З чого почати пошуки? Звичайно, з грамотного складання резюме.

Це керівництво покаже вам:

Як скласти резюме без досвіду роботи?
Що писати в резюме студенту, школяру, випускнику?
Як оформити резюме без досвіду роботи?
Приклад резюме без досвіду роботи для студента

Десятки людей претендують на роботу, яку ви хочете отримати. У них є професійні навички і досягнення. І це добре: 65% роботодавців шукають таких кандидатів.

А у вас? Порожній простір там, де повинен бути розділ з досвідом. Ми не хочемо порожнього білого простору. Так що ж нам робити? Давайте використовувати інші сильні сторони в резюме, а також правильне оформлення блоків.

що работодавці цінують у студентах

Як написати резюме студенту. Що писати в резюме якщо немає досвіду роботи?

Ваше резюме може включати такі розділи:

  1. Контактна інформація та бажана посада
  2. Коротка інформація, кар’єрні цілі
  3. Освіта, академічні досягнення
  4. Переддипломна практика, волонтерська діяльність, персональні або академічні проекти (ці розділи замінять повноцінний робочий досвід)
  5. Нагороди та досягнення
  6. Тренінги та сертифікати
  7. Навички та якості
  8. Розділ про себе
  9. + Супровідний лист

Також можна скласті резюме на англійській мові з перекладом для студента.

А в цій статті ми проведемо вас по кожному розділу і покажемо, що потрібно написати, щоб виділитися з натовпу конкурентів. Ви готові?

Тоді вперед!

Ідеальне резюме без досвіду роботи

пример резюме помощник юриста

Перейдіть за посиланням, щоб скористатись цим шаблоном резюме

Як скласти резюме студенту? Контактна інформація

Тут все просто. Необхідно вказати ПІБ, номер телефону, адресу електронної пошти, місто проживання.

Порада: Відмовтеся від електронної адреси типа kovbasa19@. Таких претендентів просто не сприймають всерйоз, в кращому випадку вони стають об’єктом насмішок. Робоча пошта повинна бути формальною, наприклад ivan.ivanov@.

Теж саме стосується і соціальних мереж. Багато серйозних компаній просять вказати посилання на акаунти, щоб дізнатися більше про особистість кандидата. Подбайте про те, щоб ваш обліковий запис, а також в Інтернеті були відсутні компрометуючі вас знімки.

пошук роботи у соц мережах

Бажана посада

Не потрібно тут писати: “працюю за їжу”, “я студент і згоден на все”. Краще вказати посаду, на яку ви претендуєте. Наприклад: стажист, помічник, продавець-консультант, оператор, молодший офіціант, офіс-менеджер.

Коротка інформація

Сучасні резюме включають коротку інформацію замість кар’єрних цілей. Розділ з короткою інформацією стоїть відразу після імені і контактної інформації та включає одне-два речення про вас, ваші інтереси і можливості.

Якщо у вас поки немає досвіду, напишіть про свій рівень освіти, релевантні навички, професійні інтереси і робочу етику. Розділ необхідно адаптувати відповідно до вимог вакансії.

Приклад №1:
“Я новачок в ресторанному бізнесі, в даний час отримую ступінь бакалавра в Харчовий Академії. Я командний гравець, який твердо вірить, що клієнт завжди правий. У захваті від італійської кухні і дуже зацікавлений у роботі в ресторані зі швидким обслуговуванням.”

Приклад №2:
“Проводжу ефективний аналіз даних, приділяю велику увагу деталям, володію математичним складом розуму. Автор курсової роботи з математики та статистики. Зацікавлений в отриманні посади спеціаліста в сфері аналітики.”

Детальніше про розділ Summary читайте тут.

Освіта і академічні досягнення

Після того, як ви надасте коротку інформацію і цілі, необхідно додати розділ з освітою. Включіть у нього:

  1. Факультет, на якому ви навчалися
  2. Спеціальність, яку ви отримали
  3. Вчену ступінь (бакалавр, спеціаліст, магістр)
  4. Назву навчального закладу
  5. Рік, в якому ви закінчили навчання
  6. Додатково: курсові/дипломні роботи, якщо вони мають відношення до майбутньої роботи.

Порада: вказувати середній бал необов’язково. Ви повинні додати його, тільки якщо ви закінчили навчання протягом останніх трьох років, і якщо він був вище середнього.

Приклад розділу про освіту в резюме:

Київський Національний Університет ім. Тараса Шевченка
Факультет інформаційних технологій
Спеціальність: Інженерія програмного забезпечення
ОС Магістр (денна форма навчання)
вересень 2010 – травень 2015
Диплом з відзнакою. Тема дипломної роботи: … .. [вказуйте тільки якщо релевантно для цієї роботи]

Порада: Не рекомендується згадувати в резюме абревіатури (наприклад з назви маловідомого навчального закладу), сенс яких роботодавцю може бути незрозумілий. Напишіть назви повністю.

Повна стаття про освіту за посиланням.

Резюме без досвіду роботи: що писати? (Приклад СV2you)

Пример резюме студента менеджера

(Перейдіть за посиланням, щоб відкрити текстовий варіант резюме)

Замість досвіду роботи: стажування, практика, особисті та академічні проекти, волонтерська і позакласна діяльність

Отже, як же написати резюме без досвіду?

Перш за все: а може все ж ви отримаєте трохи досвіду? Ні, ми не знущаємося, ми добре пам’ятаємо про замкнуте коло. Але ось як можна з нього вирватися:

Почніть зі стажування, часткової зайнятості, сезонної або тимчасової роботи.

Скажімо, ви мрієте вести журналістські розслідування для New York Times? Так зробіть для початку невелику позаштатну письмову роботу де-небудь на фріланс біржі, скажімо Upwork, або попрактикуйтесь в місцевому видавництві безкоштовно, щоб ви могли вказати кілька опублікованих статей в своєму резюме. Адже навіть якщо робота була частковою зайнятістю, це вже краще ніж нічого.

А що якщо навіть тимчасової роботи поки не було? Перерахуйте особисті або академічні проекти, що стосуються роботи. Тільки відразу подумайте про те, що саме розповісте про них на інтерв’ю, і як проекти можуть бути пов’язані з бажаною роботою. Наприклад:

Персональний проект, релевантний роботі
Припустимо, ви хочете влаштуватися в спортивно-оздоровчий центр. Релевантним проектом може стати розробка персональної фітнес-програми для підготовки до марафону.

Академічний проект, що має відношення до роботи
Включити академічний проект в резюме дуже просто. Вкажіть, де був реалізований проект, в який навчальний план він входив, назву проекту, дату його завершення і короткий опис його цілей.

Приклад того, як написати про академічний проект в резюме:
Київський університет туризму, економіки і права, серпень 2018 р
Навчальний план “Основи гостинності”, проект “Аналітична група мережі ресторанів МакДональдс”.
Працював в команді з 4 чоловік для аналізу даних про доходи і розмір клієнтської бази популярної мережі ресторанів швидкого харчування в Україні. Був відповідальний за збір даних про доходи McDonalds і створення презентації PowerPoint.

Ще один варіант згадати університетську практику. Вкажіть час, місце і результати. Наприклад:

“Під час практики я працював помічником економіста в компанії N. Це був цікавий досвід, який змусив мене остаточно переконатися в правильному виборі професії. В ході практики я проводив фінансовий аналіз, навчився працювати в 1С, отримав досвід економічного планування”.

Позакласні заходи, спорт і клуби

Уявіть, що ви менеджер по персоналу, і ви можете вибрати між цими двома кандидатами:

Дмитро Відмінник. Навчався в МГУ, оцінки “добре” і “відмінно”. Але це все, що він робив в коледжі ніяких позакласних занять, стажувань або чогось ще.

Олександр Актівсон. Також навчався в МГУ, хорошист. Віце-президент бізнес-клубу. Працював в студентському парламенті. Організував кілька заходів в рамках маркетингового клубу.

Звичайно, Дмитро, ймовірно, має міцну теоретичну базу, але ми нічого про нього не знаємо, крім того, що він багато вчився.

Олександр, з іншого боку, може керувати командою (віце-президент бізнес-клубу), організовувати заходи (маркетинговий клуб) і прагне привносити нові пропозиції в середу в якій знаходиться (студентський парламент).

Отже, кого з них ви б обрали?

А ось як це буде виглядати в резюме:

Позакласна активність:
Клуб публічних виступів
Віце-президент
09/2018 – 09/2019

  • Організовано понад 10 публічних лекцій
  • Притягнуто доповідачів з усього регіону
  • Проведено публічні виступи

Волонтерська діяльність

Нарешті, можете згадати волонтерську діяльність. Це може бути формальне або неформальне волонтерство, наприклад, подавання їжі в місцевому притулку для бездомних або організація благодійного аукціону. Для кожного волонтерського заходу вкажіть, де ви зголосилися добровольцем, якою була ваша роль, дати та години, в які ви працювали, і короткий опис.

Нагороди та досягнення

Після досвіду роботи (або альтернативних секцій) створіть розділ для нагород і досягнень. Ви можете перерахувати академічні або шкільні досягнення, такі як «Краща презентація» в класі або «Вища оцінка». Ви також можете перерахувати особисті досягнення, наприклад медалі в спорті. (Якщо вони підкріплюють ваш профайл або ілюструють особисті якості).

Приклад того, як перерахувати нагороди і досягнення №1:
Київський університет туризму, економіки і права, серпень 2018 р.
“Основи гостинності” найкраща групова презентація (аналіз ресторану McDonalds)

Приклад того, як перерахувати нагороди і досягнення №2:
Єдина спортивна класифікація України, кандидат в майстри спорту з баскетболу.

Тренінги, курси та сертифікати

Ідеальний варіант коли у вас є закінчену вищу освіту та бажання працювати за фахом. Але життя вносить свої корективи, і такі ідеальні сценарії

ії зустрічаються далеко не завжди. Можливо, ви усвідомили, що спеціальність вам не цікава, і ви хочете займатися чимось абсолютно іншим. Подивимося правді в очі: більшість абітурієнтів роблять не усвідомлений вибір навчального закладу.

Є професії, в яких без вищої освіти не можна наприклад, лікарі або інженери-хіміки. Але для інших (скажімо, маркетинг і PR, HR) існує онлайн курси, дистанційне навчання, яке по співвідношенню витрат ресурсів і часу сильно виграє у традиційного. Ви можете навчатися у найкращих професіоналів своєї справи на EdX, Udemy, або Coursera. Пройдіть хоча б кілька курсів у напрямку до бажаної професії, отримайте сертифікат і вкажіть його в резюме.

Увімкніть курси, які ви проходили під час навчання в університеті, якщо вони є релевантними позиції, на яку ви претендуєте. Досить вказати назву курсу, а також додати короткий опис про те, чому ви навчилися, і які навички придбали. Додайте дату початку і закінчення курсу.

Розкажіть про відвідування семінарів, конференцій, майстер-класів тільки якщо вони мають відношення до роботи, яку ви хочете отримати.

Приклад того, як написати про курс в резюме:
Курс “Основи гостинності”: Знайомство з індустрією гостинності, включаючи різні види кар’єрного росту. Поглиблені уроки по продуктам харчування і напоїв, включаючи категорії ресторанів і різні види громадського харчування.

Приклад того, як перерахувати сертифікати:
Медичний Університет, Одеса, Україна
Перша допомога і сертифікат CPR, 2019 р.

До речі, ось стаття про те, як оформити розділ “Сертифікати”.

Навички

Навички поділяються на Hard Skills (професійні навички) і Soft Skills – це гнучкі навички кандидата.

Детальніше про особисті якості читайте тут, про навички – тут.

Раніше вважалося, що Hard Skills має визначальне значення, однак з часом пріоритети змінилися. Роботодавці все більше цінують саме Soft Skills кандидата, почасти тому, що їм практично неможливо навчити нового співробітника, на відміну від професійних умінь, які досягаються практикою.

Перш, ніж заповнювати розділ “Особисті якості”, подумайте, що важливо в професії, яку ви вибрали. Це може бути аналітичний склад розуму, цілеспрямованість, пунктуальність. Вкажіть ці якості, якщо вони у вас є. Тільки не брешіть! 🙂

навички старшокласників та студентів

Навички старшокласників і студентів

Ваше резюме може включати навички, які ви придбали в школі, на позакласних заходах, у спорті і волонтерстві. Наприклад, якщо ви грали в футбол, баскетбол або інші види спорту, у вас є навички командної роботи. Ви були капітаном? У вас є лідерські якості.

Ви відвідували комп’ютерний клас або вчилися використовувати програми? У вас є навички роботи з комп’ютером. Майже у кожного є певний рівень комунікативних навичок. Якщо ви можете підтримати розмову, виступали перед класом або захищали реферат в школі, у вас є навик письмової/усної комунікації.

Коли ви успішно лавіруєте між особистими справами і навчанням, ви проявляєте гнучкість. Ви працювали над груповим проектом? У вас є навички співпраці. Ви няглядали маленьких дітей? Ви надійні.

Кращі навички старшокласників

Нижче наведені приклади навичок, які є майже у кожного старшокласника, і які шукають майже всі роботодавці.

  • Навики комунікації (письмові та усні)
  • Надійність/Відповідальність
  • Дотримання інструкцій
  • Працьовитість
  • Багатозадачність
  • Організованість
  • Здатність швидко навчатися
  • Енергійність
  • Ентузіазм
  • Ініціативність
  • Жага досліджень
  • Командна робота
  • Співробітництво
  • Лідерство
  • Позитивне ставлення
  • Цифрові технології
  • Технічні навички: Exel, Powerpoint, Photoshop

Приклад резюме школяра

This image has an empty alt attribute; its file name is резюме-Милн-1-scaled.jpg

Перейдіть за посиланням щоб відкрити цей шаблон резюме.

Розділ “Про себе”

Ми не рекомендуємо вказувати ваші хобі: насправді це не сильно цікаво рекрутеру (якщо буде цікаво він спитає на інтерв’ю). Краще розповісти про типи завдань, над якими вам хотілося б працювати, і напрямках професійного зростання. Повірте, це набагато більше цікавить рекрутера.

Тут же можна доповнити враження про себе особистими якостями, що співвідносяться з потрібними навичками. Наприклад, для юриста “увага до деталей” і “стресостійкість”.

Також можна розповісти про ваші уподобання в роботі.
Наприклад: “Щукаю роботу у великій міжнародній компанії/стартапі” або “Бажаний гнучкий графік, який можна сумістити з навчанням”.

Порада: Згідно дослідженням порталу hh.ru, існує тільки один регламент: ви повинні узагальнити ваші знання і вміння з точки зору вимог вакансії, на яку ви відгукнетеся.

Неправильно (для фінансиста):
“Люблю подорожувати і фотографувати. Бігаю, катаюся на гірських лижах. Неодружений, дітей немає. Без шкідливих звичок”.
Правильно:
“Володію знаннями банківських продуктів, знайомий з методологією персонального фінансового планування. Зібраний, пунктуальний, аналогічний склад розуму. Віддаю перевагу працювати одному з глибокої концентрацією на завданні”.

Повна стаття про розділ “Про себе” за посиланням.

Супровідний лист до резюме без досвіду роботи

Як ви вважаєте, роботодавці читають супровідні листи?

45 із 10 рекрутерів навіть не захочуть відкрити резюме студента, якщо до нього не докладено супровідний лист. Тому написання супровідного листа подвоює ваші шанси потрапити на інтерв’ю.

Так, ви правильно прочитали, 45 зі 100. Зі статистикою не посперечаєшся, чи не так?

Ваше завдання продемонструвати, наскільки старанно і активно ви бажаєте придбати досвід. Тому супровідний лист тут саме цю мету і виконує. Зробіть ставку на енергійність, перспективність, відсутність сімейних зобов’язань, готовність присвятити себе роботі заради придбання необхідних навичок. Фактором прийняття рішення є закінчена вища освіта, додаткові курси, знання іноземних мов.

Як швидко і правильно скласти резюме для студента?

Швидше за все використовувати для цієї мети вже готовий шаблон. Рекомендований обсяг 1 сторінка формату А4. Ви можете редагувати розділи, а також додати свою фотографію.

У конструкторі CV2you виберіть шаблон Smart або Simple. Тут у вас не буде порожнього простору у досвіді роботи, а правильно розставлені акценти сфокусують увагу роботодавця на вашій освіті та особистих якостях.

Поради “на винос”

  • Спробуйте переконати рекрутера, що ви дасте такий рівень віддачі компанії, який “ситому” кандату вже років 5 і не снився: використовуйте деталі з життя компанії щоб продемонструвати, що ви вже дещо знаєте про неї (подивіться сайт/соц.мережі, погуглить новини, якщо це велика компанія).
  • Звертайтесь по імені: дізнайтеся ім’я менеджера по найму. Особисте звернення захоплює увагу з самого початку.
  • Продемонструйте що ви вже “вхожі” (хоча б однією ногою) в потрібне коло знань/спілкування: можна згадати курси, які ви закінчили, літературу, яку прочитали, або факт з останніх новин індустрії.
  • Прочитайте статтю про те як скласти супровідний лист з прикладами.
  • Дайте текст резюме на перевірку знайомим можливо, в ньому є помилки.
  • Використовуйте в резюме дієслова доконаного виду:
Неправильно:
виконував, читав, отримував.
Правильно:
зробив, досяг, прочитав, отримав.

Ну ось, тепер ви знаєте як скласти резюме без досвіду роботи, а шаблон CV2you вам в цьому допоможе!