Робота в інших країнах: резюме та співбесіда

4169
3
556

Прокидаєтеся з відчуттям тісноти – схоже, це ваша голова уперлася в кар’єрну стелю! Відтепер щодня – день бабака, види набридли, люди ті самі, перспектива не спостерігається… Здається, настав час розширювати обрій можливостей – наприклад, влаштуватися на роботу закордоном.

Куди – знайдено, валізи – зібрані, справа за малим: правильно себе подати. Нюанси й у кожній країні свої.

Робота в іншій країні: що спільного у складанні резюме та співбесіді?

Резюме

Текст резюме пишеться мовою роботодавця. Усі документи (дипломи, сертифікати, рекомендації) мають бути мовою роботодавця та підкріплені печаткою, підписом. При перекладі документів краще звернутись до професійного перекладача та звірити переклад.

Акцентувати краще на досягненнях у компанії (чим були корисні?), а не на особистих якостях. Цілеспрямований та енергійний Василь Петрович Красень нікого не зацікавить, але Василь Петрович співрозробник WhatsApp, Viber, Google або впровадив ідею їсти бутерброди ковбасою на язику – це куди цікавіше.

Брехати не можна. “Ясне діло! Але ж прикрасити можна?..” Можна! Однак, варто врахувати, що в ході роботи вас рано чи пізно розкусять і тут вже не важливо яким боком смачніше. Набивайте собі ціну, коли готові йти на ризик та брати відповідальність за сказане.

Жодних граматичних помилок. Навіть, якщо ви людина не дуже грамотна і працювати йдете з комп’ютерними мовами – грамотне резюме свідчення, як мінімум, вашої уважності.

 
Прочитайте наш Найповніший Гайд зі складання резюме, з прикладами, помилками та порадами.

Співбесіда

Три кити на яких тримається співбесіда: одяг за дрес-кодом компанії, мова мовою роботодавця, розуміння філософії компанії.

Пориньте у мовне та культурне середовище країни, в якій хочете працювати: спілкування, фільми, книги; порепетируйте заготовлені відповіді про ваші досягнення, про переїзд, про вибір компанії та професію, про те, чим можете бути корисні, про ваші цілі та хобі. Це допоможе вам почуватися впевненіше.

Не варто додавати документи, які не мають відношення до обраної сфери діяльності. Грамота за роль Ромео в університетській постановці навряд чи допоможе написати код на Java, навіть якщо ви дуже добре зіграли. Змиріться.

Небажано також часто виділяти текст жирним шрифтом, курсивом, зловживати іншими стилістичними прийомами. Постарайтеся не виходити за межі односторінкового резюме.

Якщо ви готуєтеся до співбесіди, вам явно має бути цікаво, на які питання ви повинні бути готові відповісти. На щастя, експерти Indeed провели дослідження та склали список із 19 основних питань, з якими претенденти можуть зіткнутися на співбесіді у 2023 році. У цій статті редакція Indeed допоможе вам відповісти на ці запитання та надасть зразки відповідей, щоб допомогти вам почуватися більш впевнено та підготовленим.

Додаткові матеріали:

Як (НЕ) пройти співбесіду? Шкідливі поради та лікування.

Основні питання на співбесіді: стандартні, каверзні, про зарплату

Як пройти співбесіду англійською мовою?

Що різного?

У США претенденти кріплять супровідний лист до резюме. На відміну від країн СНД, супровідний лист подається у вільному стилі і є першим етапом відбору на посаду. Починається лист із вітання, подяки, продовжується описом кар’єрних досягнень,  а потім ще раз написані подяки та прохання прочитати повне резюме. Фотографії в резюме для роботи в США використовувати не прийнято (жодної дискримінації до особистої зустрічі!), але і не заборонено.

У Німеччині клопітно. Випробувальний термін починається з подання резюме – необхідно пройти 9 кіл бюрократичного пекла.

  1. Оформити всі документи необхідно в папки – електронну та фізичну.
  2. Титульний лист – ПІБ, контактна інформація та діловий портрет А4.
  3. Діловий портрет. Саме діловий. Адже кожен працівник компанії славетної Німеччини – її обличчя. Ви маєте виглядати відповідно. А це означає, що доведеться подбати про фотосесію: діловий костюм, нейтральне однокольорове тло, непомітний макіяж, невимушена поза, дружня посмішка і все під контролем досвідченого фотографа-портретиста.
  4. Резюме.
  5. Мотиваційний лист.
  6. Рекомендації з попередніх місць роботи.
  7. Дипломи, сертифікати, що підтверджують кваліфікацію.
  8. Додаткові дипломи, сертифікати будь-яких напрямів: спорт, мистецтво, робота тощо. Покажіть, що ви всебічно розвинена особистість!

Коли ви з усім цим впоралися і вже сидите в кабінеті у потенційного роботодавця (а це вже чимало) – стає очевидним, що мотивація у вас є.

Особливості працевлаштування в тій чи іншій країні краще дізнатися заздалегідь: почитати на спеціалізованих форумах, або вимоги прямо на сайті компанії, запитати компетентну людину. Адже скрізь чекають на різні сюрпризи. А ось формат ідеального резюме завжди один і створити його можна прямо тут!