Коротка інформація, бажана посада і мета в резюме

2720
9
19 894

Згідно з міжнародним веб-сайту для пошуку роботи indeed.com,

«… коли ви додаєте в резюме інформацію, специфічну для конкретної посади, рекрутер з більшою ймовірністю буде «копати» глибше і дізнаватися більше інформації про ваш професійний досвід».

Тому постарайтеся витягти інформацію, релевантну до позиції, на яку ви претендуєте, тому що ця інформація послужить основою вашої мети резюме.

Інші назви розділу «Коротка інформація»: «Бажана посада», «Кар’єрні цілі». Але не приймайте це за розділ «Про себе». Про нього у нас є окремий гайд.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Що написати в графі «Коротка інформація» в резюме?
Приклади короткої інформації в резюме
Коли потрібно вказувати цілі в резюме?
Приклад мети в резюме здобувача
Що писати в графі «Бажана посада»?
Поради для максимальної відповідності посаді

Навіщо потрібна коротка інформація в резюме?

Все просто: вона допоможе швидше помітити вас. Багато HR-менеджерів змушені читати десятки резюме щодня. Фактично, у перший раз вони дають кожному резюме тільки шість секунд свого часу. Професійний розділ з короткою інформацією — те, що приверне їхню увагу з самого початку. І якщо він написаний добре, він змусить їх прочитати решту резюме.

Коротка інформація зазвичай розміщується у верхній частині резюме, відразу після імені і контактів. Тут може бути огляд короткострокових цілей, професійні досягнення, а іноді — пояснення того, чому ви шукаєте роботу.

5 порад для короткої інформації

  1. Додайте коротку інформацію в останню чергу. Це на диво легко, коли ви вже заповнили інші розділи свого резюме. Все, що вам потрібно зробити — це вибрати найбільш вражаючі факти і статистику.
  2. Перший розділ резюме може описувати ваш професійний рівень. Не забудьте додати кількість років досвіду. Ви також можете виділити ключові думки розділу жирним шрифтом.
  3. Виберіть 3-4 найбільш вражаючі частини вашого резюме і перефразируйте їх в короткі пункти. Ви отримали нагороду за краще обслуговування клієнтів? Або досягли 95% цілей продажів протягом п’яти років поспіль? Ці факти заслуговують згадки в верхній частині вашого резюме!
  4. Переведіть кожне досягнення в цифри. Кожен пункт «Короткої інформації» повинен містити хоча б один фрагмент кількісних даних. Використовуйте відсотки, цифри або результати продажів. Це дає краще уявлення про те, як ви виконували колишню роботу.
  5. Бажано адаптувати розділ до певної вакансії. Ретельно перечитайте її опис і знайдіть найважливіші ключові слова. Використовуйте їх в короткій інформації, кар’єрній меті, посаді.

Порада: згідно з дослідженням Jobscan, 98% великих компаній з Fortune 500 використовують ATS; ймовірно, в першу чергу, ваше резюме буде читати бот (і визначати його цінність). Тому так важливо адаптувати хоча б перший розділ під ключові слова з опису вакансії.

Коротка інформація в резюме приклади

Приклади розділу з короткою інформацією в резюме

Project Manager: «IT-менеджер з 8-річним досвідом в управлінні проектами (переважно web розробка). Керував одночасно 3 проектами “на вчора”. Добре знайомий з ринком електронної комерції. Шукаю можливість використовувати свої знання в стартапі, з можливістю зростання до операційного директора».

Директор з продажів: «10 років досвіду в продажах та управлінні. Збільшив прибуток відділення під моїм керівництвом на 25% за допомогою розроблених мною програм лояльності співробітників і стимулювання збуту. Був наставником двох молодих команд, які зробили обсяг продажів на 7% вище, ніж середнє значення по країні».

Неправильно:
«Довгий час працював в сфері фінансового аналізу, шукаю роботу в організації, яка є більшою і відомішою, ніж мої попередні роботодавці. Я винятковий в комунікації з людьми і хороший у вирішенні конфліктів. Відмінно підготовлений до того, щоб ввести стійкі зміни у вашій компанії».

Цей приклад невдалий, він занадто розпливчастий і погано структурований. Виклад є загальним і трохи незграбним, немає ніяких доказів того, що цей кандидат вивчив організацію роботодавця; не наводиться нічого унікального, що не було б докладно описано в інших розділах резюме. 

Правильно:
«Фінансовий аналітик з досвідом роботи 7 років. Професійний фокус на структуруванні грошових потоків. Маю сертифікат CFA, в 2020 році відзначений виданням «Фінансовий консультант» як один з двадцяти найкращих професіоналів в області фін. аналізу».

Цей приклад сильний, тому що він містить цікаві деталі, а також в міру короткий. У ньому йдеться про значне досягнення в кар’єрі кандидата і про те, як це пов’язано з потенційним роботодавцем. Це показує широту досвіду, без розпливчастості, і відповідає рекомендованим цілям кар’єри.

… Проте не всі кандидати можуть додати професійну інформацію в резюме. Тоді для кого цей розділ?

Розділ «Коротка інформація» найпростіше заповнити досвідченим кандидатам, які залишалися на одній роботі протягом кількох років або займали кілька ролей в одній галузі. Можна швидко і коротко підкреслити конкретні минулі досягнення і навички. Але потрібен час, щоб придбати їх.

Якщо ви студент або випускник, на початку вашої кар’єри, вам ще належить отримати професійний досвід. Або, може бути, ви молодий спеціаліст, та хочете змінити професію, але не маєте відповідного досвіду в тій області, до якої ви хотіли б перейти? У цьому випадку, ви можете назвати розділ «Мета резюме». Замість описів попереднього досвіду, він підкреслить ваші навички і мотивацію.

Коротка інформація англійською

Для тих же хто складає резюме англійською, ось приклад розділу Summary з нашого конструктора. У нас також є окрема стаття на тему складання резюме англійською.

Приклад резюме 2020

Коли потрібно писати кар’єрну мету в резюме?

Мета в резюме —  відмінний спосіб виділитися незалежно від вашого професійного рівня або досвіду. Однак є кілька випадків, коли включення мети особливо корисне:

  1. Ви новачок на ринку праці. Якщо ви новачок з невеликим досвідом, або зовсім його не маєте, та вперше виходите на ринок праці, поставлена ​​мета допомагає менеджеру по найму зрозуміти, чи відповідають ваші кар’єрні плани відкритій вакансії.
  2. Коли міняєте кар’єру. Мета допоможе пояснити, чому ви підходите для цієї роботи, навіть якщо у вас немає великого досвіду. Якщо ваш кар’єрний досвід знаходиться за межами галузі, в якій ви в даний час зацікавлені, об’єктивні цілі можуть прояснити ваші наміри.
  3. Якщо переїжджаєте в інше місто. Якщо ви плануєте переїзд, ваша поточна адреса може збити з пантелику менеджера по найму. Відзначивши свої плани в мети резюме, ви можете уникнути фільтрації за місцем проживання.

Що писати в графі «мета» для резюме?

Найефективніша мета — та, що відповідає роботі, на яку ви претендуєте.

Які цілі вказувати в резюме?

Можна вказати деякі з ваших минулих досягнень, а потім перейти до результатів, які ви ставите перед собою на майбутнє (в ідеалі, для компанії, до якої ви звертаєтеся).

Скільки цілей вказати в резюме?

Достатньо 1-2. Головне пам’ятати: занадто глобальна мета може показати роботодавцю, що ви не зовсім знаєте, що хочете робити. Дуже вузька мета позбавляє можливості займати інші посади в компанії, які вас можуть зацікавити.

Що можна написати в графі мета в резюме? (Приклад)

Програміст:

«Почати кар’єру junior PHP developer в компанії Х і через 5 років дорости до тімліда. Маю досвід розробки програмного забезпечення 1 рік як web-розробник на Javascript/HTML/CSS. Також маю досвід роботи в графічних пакетах, таких як Photoshop, CorelDraw».

Бути чесним по відношенню до своїх амбіцій взаємовигідно для вас і вашого майбутнього роботодавця. Ви не тільки уникаєте потенційно незручних розмов з майбутніми колегами, а й показуєте роботодавцям, які ролі більш підходящі для вас до індивідуальних можливостей для навчання, розвитку і наставництва.

Бажана посада в резюме

Деякі ейчари кажуть, що розділ посади для резюме в кращому випадку не потрібен, а в гіршому —  застарів. І це справедливо в тих випадках, коли ви пишете: «Отримання посади менеджера». І так зрозуміло, що ви хочете отримати роботу.

Щоб було простіше заповнити цей розділ, розгляньте приклади розділу «бажана посада в резюме»:

Випускник / вихід на ринок праці вперше:
«Шукаю позицію початкового рівня в бізнес-аналітиці або консультуванні. Дипломна практика в ролі фінансового контролера дозволила мені виробити логічний підхід до завдань, навички роботи з програмним забезпеченням і здатність працювати під тиском».

Зміна кар’єри або галузі:
«Я сертифікований фахівець по роботі з персоналом, готовий використовувати 10-річний досвід для розвитку в сфері цифрового маркетингу. Володію винятковими навичками спілкування і здатністю швидко адаптуватися до змін. Шукаю роботу в digital-компанії, бажано в сфері послуг».

Переїзд в новий географічний район:
«JS розробник, переїжджаю на ПМЖ до Києва. У зв’язку з цим шукаю роботу, бажано в невеликій команді/в швидко зростаючому стартапі. Досвід в JS 6 років, до цього працював на full stack. Загальний досвід роботи 10 років. Хочу зростати у напрямку product architect».

Що написати в розділі «бажана посада» в резюме, якщо ви в пошуках прогресу в галузі:
«Менеджер відділу продажів з 8-ми річним досвідом роботи в автомобільній промисловості. Шукаю можливість застосувати навички управління командою в якості керівника відділу продажів в автосалоні».

Хоча мета резюме складається всього з одної або двох пропозицій, переконайтеся, що в ній показано, чому ви претендуєте на роботу, які цінності ви пропонуєте, і чому менеджер по найму повинен бути зацікавлений в тому, щоб дізнатися про вас більше. Склавши переконливе об’єктивне формулювання, ви можете допомогти роботодавцям згадати вас і зробити ще один крок до отримання нової роботи.

Як швидко наповнити перший розділ резюме?

Спробуйте шаблон ідеального резюме з підказками. Резюме, яке ви складете, можна завантажити одразу (і це безкоштовно).

При заповненні першого розділу подумайте про свою «elevator pitch». Це коли ви увійшли в ліфт і побачили менеджера по найму, який тримає ключі від роботи вашої мрії. Як би ви продали себе під час цієї 60-секундної поїздки у ліфті?

Подумайте про сильні сторони, досвід і досягнення, які є унікальними, і запишіть кожне з них під час мозкового штурму. Використовуючи оголошення про вакансії, визначте, яку цінність ви можете принести компанії.

Швидше позначити свої переваги вам допоможуть наступні критерії:

Історія роботи: згадайте загальні теми у вашій історії. Шукайте закономірності в корпоративній культурі, розмірі компанії і ваших ролях.

Навички: якими навичками ви володієте? Які з них найбільш застосовні у бажаній вакансії?

«Перше, що я шукаю, це професійні навички, які відповідають посадовій інструкції», – сказав корпоративний рекрутер Jobscan.

Досягнення: Якими були ваші найбільш вражаючі досягнення на минулих роботах? Знайдіть способи кількісно оцінити ці досягнення, використовуючи такі показники, як роки, відсотки або грошовий еквівалент.

Після збору інформації з опису вакансії і вашого резюме, ви можете створити перший розділ. Використовуйте активні дієслова, слова дії і відповідні ключові слова. Економте місце, зберігаючи обсяг розділу менше п’яти рядків.

Коли ви закінчите, прочитайте своє короткий виклад з позиції жорсткого менеджера по найму, питаючи: «Чому ми повинні найняти вас?»

Що не потрібно писати в першому розділі резюме?

Неправильно:
«будь-яка робота», «розгляну всі пропозиції», «студент», «не має значення».

Не пишіть всі посади, які прийшли вам в голову. Резюме під назвою «Секретар, помічник керівника, промоутер, продавець магазину» явно вказує на те, що кандидат ще сам не знає, яка робота йому потрібна (і чи потрібна взагалі).

Неправильно:
«Шукаю цікаву роботу з перспективою кар’єрного росту».
 Це штамп, від якого пересмикує навіть самих терплячих hr-менеджерів. Хочете розповісти про свої плани на майбутнє? Вкажіть тверду мету, наприклад: «Шукаю роботу менеджера з продажу з можливістю зростання до регіонального представника протягом року». 

Поширені помилки

Є кілька поширених помилок, які можуть робити кандидати:

1) Використання однієї і тієї ж мети для кожної заяви про прийом на роботу

Неправильно:
Отримати роботу в … області, яка кидає виклик і дозволяє використовувати мою освіту, навички і минулий досвід таким чином, щоб це було взаємовигідно як для мене, так і для мого роботодавця, а також для майбутнього зростання і розвитку.

Ваша мета — стати ідеальним кандидатом, а це означає, що ви саме той, кого шукає менеджер по найму … і якщо ви не відправляєте резюме на єдину фабрику з виробництва печива в місті, тоді ми гарантуємо вам на 100%, що одне резюме не підходить всім.

Наступний!

2) Все про мене

Це пастка, в яку потрапляють багато претендентів, оскільки вони не можуть втриматися, щоб скласти список всіх речей, які вони хочуть отримати з цієї посади.

Неправильно:
Привіт, я Іван, який шукає вакансію, і я дійсно хочу працювати в компанії, де зможу отримувати купу грошей, роблячи якомога менше. О, і офіс з видом на море. Службова машина теж підійде. Поки ви не пішли, давайте поговоримо про пільги, вихід на пенсію … і політику компанії з відпусток.

Так, ми з цим не згодні, але нам потрібно, щоб ви подивилися на це і посміялися … тому що навіть м’яка форма того, про що ми сказали, виглядає так само безглуздо для менеджера по найму, як і цей роздутий приклад.

Наступний!

3) Занадто розпливчасто

Помилка номер три — неясність. Як ми вже говорили, один формат резюме не підходить всім, тому неоднозначність в надії частково відповідати тому, що шукають роботодавці, призведе до того, що ваше резюме буде відправлено безпосередньо у циклічний файл. (В разі, якщо ви не знаєте, це відро для сміття. Звучить смішно, але кінцевий результат той же … без роботи.)

Наступний!

Неправильно:
Шукаю довгострокову роботу на повну ставку, де я зможу застосувати свої великі навички та знання на ту посаду, на яку мене найняли.

Прочитавши це твердження, ми розуміємо те, що у претендента є навички і знання … і все. Які саме навички у нього (або у неї?) є? Вони дійсно відповідають вакансії? І які знання кандидат може застосувати в тому, що принесе користь компанії? Бачиш, що ми маємо на увазі?

Наступний.

4) Далі … І далі … І далі … І далі … і zzzzzzzzzzzzz ….

Помилка номер чотири занадто довга. Резюме — це не роман. Це невелика самореклама, щоб привернути увагу, щоб вас запросили на співбесіду … тоді ви можете повідомити більш докладну інформацію!

Не будемо наводити приклад тут. Чому? Тому що він буде настільки довгим, що всі, хто прочитають його, занудьгують і перейдуть до іншої статті.

5) Додавання абсолютно ніякої цінності

Помилка номер п’ять, ймовірно, є найгіршою … і найлегше потрапити в неї (за винятком помилки номер два – затвердження “все про мене”). Помилка номер п’ять це заповнення розділу резюме, який займає основний простір, але нічого не говорить про цінності, яку ви приносите компанії. Ця помилка часто зустрічається із занадто розпливчастим твердженням під №3.

Неправильно:
Отримати посаду в обраній мною області, де я можу використовувати свої навички працьовитого, добре освіченого співробітника в обмін на стабільну ринкову зарплату.

Висновки

Вказувати посаду, мету або навички на початку резюме не обов’язково, але цей розділ може переконати роботодавців у тому, що ви знаєте, чого хочете, і знайомі з трудової галуззю.

Використовуйте розділ Summary в конструкторі CV2you для швидкого і зручного опису кар’єрних цілей. Зверніть увагу, що для ключових компетенцій передбачений інший дизайнерський шаблон у вигляді сфер.

В продовження анонса про відмінності читайте далі: Розділ “Про себе”: що писати в резюме?