Що написати про себе в резюме?

2731
7
31 750

Тут йдеться про розділ резюме “Про себе”. Якщо ви цікавитися що писати в резюме загалом – читайте цей гайд

Розділ “Про себе”. Багато хто думає що тут потрібно перерахувати свої хобі, наприклад риболовлю чи заняття з йоги, і додати що ви відповідальний, цілеспрямований співробітник. А ось ні! (Насправді ваші хобі та захоплення роботодавцям малоцікаві). Краще використати це місце щоб перестати нарешті себе “продавати” і розповісти про себе в резюме — про те, що ви любите, або не сприймаєте в роботі.

У всіх нас є різні речі, які ми вважаємо за краще робити на роботі: наприклад, деякі люди люблять працювати самостійно і за столом, в той час як інші хочуть більше пересуватися і взаємодіяти з колегами.

Трудові переваги є основою задоволеності в роботі. Співробітники, які насолоджуються улюбленою справою, більш ефективні, швидше за все, залишаться на одному місці довше і позитивно вплинуть на своїх колег.

Рекрутери знають: задоволені співробітники кращі виконавці. Тому для них має сенс ідентифікувати людей, чиї переваги відповідають вимогам ролі, і вигоди від цього значні.

Співробітники, яких задовольняють умови праці, менш схильні до стресу, більш продуктивні, беруть менше вихідних, краще виконують свою роботу, легко і з ентузіазмом сприймають нові завдання, роблять позитивний вплив на організацію в цілому.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Навіщо потрібен розділ “Про себе”?
Що можна написати про себе в резюме?
Як визначити свої переваги в роботі?
Що не можна писати про себе в резюме?
Шаблони розділу “про себе” в резюме з прикладами

Що вказати в розділі “Про себе”?

Щоб знайти роботу, яка підходить вам найкраще, вам потрібно зрозуміти ваші робочі переваги. Вони відображатимуть ваші стимули і антистимули в роботі. Тут немає поганої і хорошої відповіді. Завдання розділу управляти очікуваннями роботодавця і дати розуміння, які організаційні умови роботи вам підходять.

Вірний спосіб з’ясувати ваші робочі переваги подумати про вашу ідеальну робочу ситуацію. Якби ви могли уявити собі роботу своєї мрії, на що б вона була схожа?

Робочі переваги

Слідуйте покроковому плану, щоб визначити свої переваги.

1.Визначте тип компанії (велика корпорація / середній бізнес /маленький стартап) і графік (гнучкий / нормований день), які вам підходять.

2. Подумайте про завдання, які хотілося б виконувати. Як виглядав би ідеальний робочий день?

3. Вкажіть вектор бажаного проф. розвитку. Це може бути перехід на більш високу посаду або розвиток певних навичок.

4. Які цінності в процесі роботи вам важливі? Можливо це свобода прийняття рішень, або навпаки, чіткість вимог менеджменту. Може бути, вам важливо мати зворотний зв’язок, або навпаки — віддаєте перевагу працювати самостійно.

5. Зрозуміло, правильного напрямку для всіх не існує. Але ви можете знайти себе на спектрі : )

Що написати у резюме про себе?

Порада: якщо це нелегко, ви повинні зробити крок назад і пропрацювати очікування від своєї кар’єри, заручившись підтримкою друзів або кар’єрного консультанта.

Вправа 1: Мозковий штурм, відрахуйте 10 хвилин. Пройдіться по списку вакансій і визначте ті, які ви хотіли б виконувати. Запишіть назви посад, які вам цікаві, на аркуші. Опишіть те, що вас в них привернуло.

Вправа 2. Чи існує вакансія, яка повністю відповідає вашим побажанням? Опишіть цю роботу. Використовуйте ключові слова, щоб знайти відповідну пропозицію на сайтах пошуку роботи.

Додатково можна запитати себе …

Географічне положення
Ви шукаєте роботу в певному географічному розташуванні, яке полегшить шлях на роботу або дозволить забирати дітей після школи? Чи повинно ваше місце роботи бути на прямому автобусному маршруті? Якщо так, напишіть про це в резюме.

Ставка оплати праці
Ви шукаєте конкретну ставку оплати? Це може означати, що вам потрібно вибрати роботу з більш жорсткими умовами, щоб задовольнити ваші вимоги до доходу. Або, можливо, ви готові брати менше грошей, якщо робота передбачає вільний підхід до справи.

Робочі години
Ви шукаєте роботу в певні години? Ви думаєте найкраще вранці чи ввечері? Ви повинні бути вдома в певний час через сімейні зобов’язань? Ви готові нести нічні зміни? Ці пункти також необхідно знати роботодавцю.

Ваша остання робота
Чи є якась конкретна причина, по якій ви залишили свою попередню роботу? Чи впливає це на наступну роботу, яку ви хочете? Запишіть це в розділі “Про себе”.

Робочий простір, який дозволяє краще виконувати обов'язки

Розділ “Про себе” у резюме, приклади

Неправильно:
Я відповідальний, проактивний, стресостійкий, комунікабельний, чесний. Мої сильні сторони: хороші управлінські та лідерські навички, клієнтоорієнтованість, системне мислення, позитивний настрій. Я не п’ю, не палю, є права категорії «B».
Правильно:
Я не можу виконувати монотонну роботу протягом тривалого часу.
Мені подобається лагодити речі, чи відновлювати їх.
Я не можу приступити до нового завдання, поки не закінчу попереднє.
Я вмію спрямовувати активність людей в потрібне русло.
Отримую задоволення, коли допомагаю людям вирішувати їх проблеми.

Універсальна інформація про себе для резюме

Виберіть твердження, які відповідають вашим перевагам, щоб використовувати їх в своєму резюме:

“Мені комфортно працювати в неструктурованому, складному середовищі з інноваціями”.

“Я звик діяти незалежно і без втручання, хоча мені подобається працювати в команді, творчо підходити до вирішення проблем. Я віддаю перевагу конструктивним, інтелектуальним обговоренням з колегами”.

“Мені подобається брати участь в початкових етапах проекту, щоб отримати чітке уявлення про масштаби та напрямки завдань. Я дію найкраще, коли мені дозволено використовувати/демонструвати власну винахідливість і компетентність”.

“Мені комфортно, коли відчувається спокій, дружелюбність, теплота і гостинність. Я хочу працювати в атмосфері, де першорядне значення має обмін творчими ідеями, підтримка обговорень і спільне прийняття рішень”.

“Для мене дуже важливо відчувати повагу серед співробітників. Мені подобаються завдання, в яких потрібно проявляти індивідуальну творчість. Я найкраще працюю в команді, ціную чесність і робочу етику”.

“Мені було б найбільш комфортно в робочому середовищі, яке структуроване, впорядковане і передбачуване. Мені важливо мати почуття безпеки. Мені подобається, коли мій розклад чітко визначено, і я вважаю за краще працювати над одним завданням”.

“Мені подобаються тривалі рамки, коли я можу планувати свою роботу, щоб забезпечити потрібний результат. У мене високий рівень трудової етики, тому я отримую задоволення від виконання завдання якісно та своєчасно”.

“Мені подобається працювати в командах, де цінується традиційний підхід. Я працюю найкраще, якщо є чіткі і докладні інструкції”.

Як написати про себе для різних сфер

Робочі переваги стосуються кількох життєвих сфер. Від того, що ви напишіте, залежить ваш успіх в кожній з них. Як написати про себе приклади з різних сфер представлені нижче.

Взаємодія з людьми

Приклад №1:
“Я хочу допомагати оточуючим в досягненні цілей і задовольняти потреби людей”.

Цей пункт в резюме привертає увагу роботодавців в сферах, які орієнтовані на людей, і де успіх вимірюється рівнем задоволеності клієнтів, колег або роботодавця.

Приклад №2:
“Я вмію переконувати інших людей або організації зробити конкретну дію”.

Подібний навик найбільш затребуваний в сферах, які використовують здатності до переконання для досягнення чітко визначеної мети бізнесу.

Приклад №3:
“Я вмію дотримуватися правил і стандартів, прагну, щоб оточуючі робили те ж саме”.

У більшості випадків потрібно, щоб співробітники дотримувалися правил і процедур на робочому місці, особливо якщо вони впливають на безпеку персоналу і клієнтів. Необхідно вказати ці здібності в розділі резюме “Про себе”, особливо якщо ви працюєте в сфері управління персоналом.

Робочий простір

1.1 Корисно мати уявлення про те, в якому місці ви хотіли б працювати. Це може допомогти вам вибрати професію, яка вам добре підходить, і знайти робоче середовище, в якому ви можете швидко досягти успіху.

2.1 Якщо у вас немає переваг для типу робочого середовища, ви можете проявляти гнучкість в даному питанні. Для роботодавця це означає, що ви відкриті для доступних можливостей.

3.1 Деякі роботодавці вимагають, щоб співробітники перебували всередині офісу більшу частину часу, інші припускають роботу зовні, або в компанії передбачено поєднання форматів 1 і 2. Де вам працюється найкраще?

  • У першому випадку вам можуть сподобатися робочі місця включаючи офіси, склади, магазини, лікарні, лабораторії, майстерні та аудиторії.
  • Безліч вакансій передбачають діяльність зовні, наприклад, якщо ви працюєте в сфері сільського господарства або в будівництві.
  • Змішані типи робочого простору знаходяться в таких сферах як транспорт і логістика.

Як правильно написати про себе в резюме про стиль роботи?

Деякі люди роблять свою роботу краще, коли вони слідують докладним інструкціям, наданим їхнім роботодавцем. Інші люди працюють ефективніше, якщо діють незалежно і знаходять власний шлях для виконання завдань. А чому ви віддаєте перевагу?

Якщо ви пишете в резюме “надаю перевагу чітким інструкціям”, то претендуєте на високо організоване робоче місце з певними процедурами і чіткими очікуваннями від вашого роботодавця.

Або, вкажіть в розділі “Про себе”, що можете отримувати інструкції і слідувати процедурам, коли це необхідно, але вам також подобається працювати самостійно. Ваша здатність робити обидві ці речі будуть оцінені тими роботодавцями, які хочуть, щоб їхні співробітники вміли виявляти ініціативу і вирішувати проблеми, з якими вони не стикалися раніше.

Якщо ви написали “люблю працювати самостійно і розбиратися у всьому сам”, це означає, що ви готові використовувати свої навички вирішення проблем, щоб виконати робочі завдання. Успіх в самостійній роботі залежить від здатності співробітників управляти собою і залишатися мотивованим для виконання необхідних завдань.

Додаткова інформація про себе: робочий темп

Деяким подобається працювати в швидкому темпі. Інші більш продуктивні, коли працюють стабільно.

Якщо ви напишете в резюме “працюю в швидкому темпі”, це означає, що вам подобається робота в напруженій атмосфері. Ви можете використовувати це як перевагу на ринку праці.

Наприклад: “Я швидко виконую поставлені завдання, готовий легко підмінити будь-якого з членів команди, щоб завершити робочий процес.”

У багатьох підприємств існують періоди високої активності. Наприклад, в сфері туризму, гостинності та роздрібної торгівлі пік припадає на святкові періоди; для індустрії фінансових послуг пік активності може відповідати кінцю фінансового року.

Порада: До тих пір, поки ви можете взяти швидкий темп роботи і підтримувати його протягом декількох годин або днів, ви будете затребувані в широкому діапазоні галузей.

Якщо ви напишете в резюме про “стійкий темп роботи”, є кілька варіантів, які можуть вам підійти. Ви можете добре проявити себе в роботі з постійним потоком повторюваних завдань, таких як заповнення документів або обробка запитів.

Крім того, вам можуть запропонувати роботу, яка дає більше незалежності і гнучкості для виконання завдань на тривалий період це може включати в себе дослідження, написання статті або формулювання бізнес-рад.

Деякі робочі місця вимагають фізичної сили або навичок для виконання завдань. Вам подобаються завдання, пов’язані з фізичною силою? Оберіть найбільш відповідну до вас відповідь з наступних трьох варіантів і запишіть її в розділі “Про себе” вашого резюме.

Якщо ви пишете “в основному фізична робота”, ви повинні бути впевнені в своїй здатності застосувати фізичні навички або силу, щоб виконати широкий спектр завдань.

Наприклад: “Я добре пристосований до робочого середовища, яке вимагає використання фізичних здібностей протягом тривалого періоду часу, шукаю роботу, в якій мої фізичні навички і сила необхідні для успішного виконання обов’язків”.

Порада: Ретельно вибирайте роботу, яка максимально використовує ваші фізичні можливості. Багато роботодавців вимагають від працівників витривалість на межі, щоб вкластися в терміни. Розуміючи свої обмеження і виділяючи здібності, які ви готові застосувати, ви зможете знайти роботу, яка буде корисна і зробить вас продуктивним.

Як написати про себе в резюме про кількість взаємодій?

Деякі робочі місця передбачають постійну взаємодію з іншими людьми (такими як клієнти і колеги), тоді як інші вимагають тільки обмежених контактів. Наскільки вам подобається працювати з іншими людьми?

Якщо ви напишите: “Я вважаю за краще працювати з людьми більшу частину часу” і “у мене добре розвинені навички спілкування, такі як робота в команді” ви зможете претендувати на безліч професій в різних галузях.

Скільки писати про себе в резюме?

Цей розділ зовсім невеликий в порівнянні з блоком про досвід роботи, наприклад, але важливий. Це один з найбільш популярних розділів резюме: багато в чому від нього залежить, чи буде роботодавець вивчати ваше резюме більш ретельно, або перейде до резюме інших претендентів.

Для розділу “Про себе” актуальне правило: стислість сестра таланту. В середньому, ви можете розповісти про свої уподобання в 3-5 пропозиціях. Текст розділу повинен бути змістовним.

Перш ніж складати розділ “Про себе”, ще раз уважно прочитайте оголошення про вакансії. Можливо, у роботодавця є особливі вимоги. вкажіть їх в резюме, якщо ви відповідаєте.

Висновки

Розділ “Про себе” має значення, тому що в ньому ви розповідаєте про свої уподобання. Це дозволяє знайти кращу відповідність вакансії і обійти багатьох конкурентів ще на етапі ознайомлення з резюме.

Коли ваші уподобання задовольняються на роботі, ваша продуктивність підвищується. Також розділ “Про себе” дозволяє роботодавцю дізнатися про вас більше і мінімізувати ризики того, що ваші очікування не виправдаються.

Тепер ви знаєте, що писати, саме час приступити до створення вашого ідеального резюме!