Як (не) пройти співбесіду?

2899
9
6 680

У цій статті ви дізнаєтеся, як вести себе на співбесіді, щоб гарантовано її провалити і не отримати роботу. Здійсніть всі помилки на співбесіді, поставте HR-а в глухий кут і станьте героєм анекдотів.

Як (не треба) готуватися до співбесіди?

Відразу “добра новина”: шанси на успішне проходження інтерв’ю у середньостатистичного кандидата невеликі.

Як (не треба) готуватися до співбесіди?

Але щоб гарантовано провалити співбесіду, потрібно підійти до цього питання ретельно. Починати потрібно заздалегідь. Запасіться терпінням, заваріть чай і приступимо.

Зберіть відомості про компанії, в якій будете проходити співбесіду. Ні, мова йде не про те, чим вона займається, який штат і специфіка роботи це абсолютно зайве. Також, не перевантажуйте себе думками про ваші навички та вміння, які стануть у пригоді роботодавцю. Задумайтесь краще, які помилки існують в оформленні сайту, текстах і картинках на сайті компанії. Зробить все, щоб барвисто і з вогником пояснити інтерв’юеру, що так ніхто не робить. Але не зупиняйтеся на зовнішніх проявах, копайте глибше!

Пошукайте інформацію про підходи компанії до своєї роботи і стилі ведення справ. Знайдіть фотографії співробітників, якщо вони доступні. Зверніть увагу на всі їхні недоліки. Можливо, чиєсь обличчя здається занадто розумним, хтось товстий або худий, молодий або старий про все це потрібно неодмінно розповісти інтерв’юеру.

Втім, і цього може виявитися мало. Передзвоніть в компанію мінімум тричі і дізнайтеся про можливість перенесення дати і часу співбесіди. Уточніть, що Ви дуже зайняті, і, щоб викроїти час на зустріч, Вам потрібно втиснути її в свій щільний графік. Якщо Ви все зробите правильно, то це вже напевно виключить можливість успішно пройти співбесіду.

Порада: У статті експерта по найму Расті Рюеффа (Rusty Rueff) для Glassdoor, автор радить обирати той час, який, в першу чергу, підходить самому інтерв’юеру, а не вам. Якщо ж рекрутер надає право вибору, уникайте зустрічей рано вранці або пізно ввечері, якщо ви не хочете, щоб інтерв’юер був неуважним або не зосередженим в ході співбесіди.

Як вдало пройти співбесіду? Підготовка до співбесіди насправді:

  • Дізнайтеся якомога більше про історію роботи компанії та її попередні проекти.
  • З’ясуйте, які саме функції вам доведеться виконувати, якщо ви будете найняті.
  • Завчасно підготуйте відповіді на питання, які напевно будуть задані, щоб полегшити собі завдання під час бесіди.
  • Також будьте готові до того, що вам можуть задати незручні питання. В такому випадку, Джон Лис (John Lees), автор книги «The Interview Expert: How to get the job you want» радить бути готовим до всього. Припустимо, вас звільнили на попередньому місці роботи, інтерв’юеру на собесдованіі ви можете пояснити це так: «Як і сотні інших людей, мене скоротили. Але це дало мені можливість поглянути на навички, які я розвинув, і виявити нові області для подальшого розвитку»(джерело).
  • Прийдіть за 10 – 15 хвилин до призначеного часу.

Прочитайте нашу статтю про те, які питання найчастіше ставлять на співбесіді.

Як (не треба) одягатися для співбесіди?

Якщо хочете провалити навіть гарантовано успішну співбесіду, то вам доведеться проявити ретельність.

Прийдіть в старому пошарпаному одязі, який просто кричить: «Моєму власнику наплювати, що про нього думають!». Втім, якщо Ви представник робочої або творчої професії, то цей зовнішній вигляд може бути істрактован в Вашу користь; цього слід побоюватися.

Ще один варіант: одягніться шокуючи. Карнавальний костюм яскравого кольору і капелюх з страусиним пером точно звернуть на себе увагу, а рожеве плаття з великим бантом на попереку буде виглядати особливо добре, якщо ви чоловік.

Якщо ж ви жінка, то яскравий мейк-ап в стилі Леді Гаги підійде для співбесіди на позицію менеджера з продажу, а відверте плаття буде доречним для співбесіди в корпорацію із суворим дрес-кодом. І ось, коли всі етапи підготовки пройдені, час відправитися на саму співбесіду.

Порада: Згідно з дослідженням Career Builder, проведеним серед HR-менеджерів, одягу кандидата надають різне враження. Близько 23% інтерв’юерів рекомендують зупиняти вибір на блакитних відтінках, які свідчать про те, що кандидат командний гравець. Для того, щоб проявити свій лідерський потенціал, надіньте що-небудь чорне. У той же час 25% опитуваних HR-менеджерів стверджують, що найгірший відтінок одягу для співбесіди — померанчевий. Це знак того, що кандидат непрофесійний (джерело).

Як одягнутися на співбесіду насправді?

  • одягніться елегантно, в діловому стилі (костюм, якщо це доречно, або більш вільний, але стриманий вигляд);
  • оберіть аксесуари, які не кидаються в очі і не викликають бажання їх обговорювати;
  • підберіть образ, відповідний посади, яку ви хочете зайняти;
  • майте акуратний і охайний зовнішній вигляд.

Коли справа доходить до співбесіди, то, у що ви одягнені, має значення. Фактично це може суттєво вплинути на те, як вас сприймуть потенційні роботодавці. З мінливими нормами поведінки на робочому місці і дрес-кодами, що розвиваються, може бути важко визначити, що одягнути на співбесіду в 2023 році. Саме тому Coursera створила всеосяжний гайд, який допоможе вам справити найкраще враження.

Як (не треба) приходити на співбесіду?

Поради на співбесіду справа тонка і делікатна. Важливо пам’ятати, що враження про вас складається з найперших секунд, тому для гарантованого провалу зустрічі спізніться.

Не слід запізнюватися надовго: 15 хвилин ще можуть зійти за випадковість, а от через 30 вас вже ніхто не буде чекати. Тому двадцяти хвилин запізнення буде цілком достатньо. Як варіант, можете прийти на годину раніше, зажадати кави, сіку, журналу і запитати «де тут туалет?». Якщо Ви будете досить нахабні, співбесіди може і не відбутися.

Варто пам’ятати, що просте і делікатне питання про те, де знаходиться вбиральня або прохання про склянку води є абсолютно нормальною справою, і ніяк не наближає вас до провалу співбесіди. Але якщо ваші слова досить нахабні, а поведінка зухвала, то успіх заходу гарантований.

Порада: Також велике значення має те, наскільки добре ви володієте мистецтвом невимушеної бесіди. В ході недавнього дослідження, проведеного Технологічним інститутом Джорджії і Техаського університету, кандидати, які змогли підтримати small talk ще до співбесіди отримали більш високі рейтинги, ніж ті, хто бесіду підтримати не зміг. Це безпосередньо вказує на те, що small talk перше враження, яке ви можете привести на інтерв’юера, вплинувши на результат усієї співбесіди (джерело).

Як потрібно приходити насправді:

  • прийдіть за 10-15 хвилин до призначеного часу;
  • чемно привітайтеся і увійдіть, поясніть, навіщо ви прийшли;
  • присядьте, якщо вам запропонують і спокійно дочекайтеся, коли вас покличуть.

Як правильно проходити співбесіду? Як (не треба) поводитися на співбесіді?

Є безліч порад про те, як пройти співбесіду на державну службу успішно, але що, якщо вам потрібно неодмінно його провалити?

Коли ви спілкуєтеся з HR-ом або з керівником компанії, ви стоїте перед вибором. Є безліч класичних способів провалити співбесіду, і в якому стилі буде саме ваш виступ, вибирати вам.

Тихоня
Говоріть мало, соромтеся, довго думайте, перш ніж відповісти на питання. Уникайте дивитися в очі співрозмовника, розглядаючи меблі і підлогу. Якщо все-таки наважитеся заговорити, використовуйте засоромлений шепіт, вигуки і протяжні звуки «ммммм», «ееееее». Ваш голос повинен бути чути погано, а мова звучати нечленороздільно.

Істерик
Говоріть голосно, жестикулюйте активно і люто. Схопиться за стілець і ​​ходіть по кабінету. Перебивайте інтерв’юера і не давайте йому вставити ні слова. Буде дуже доречно що-небудь зламати або розбити.

Порада: Насправді, не варто недооцінювати силу жестів. У статті для Business Insider Шана Лейбовіц (Shana Lebowitz) стверджує, що відкриті долоні вказують на щирість, а ознака впевненості в собі шпилеобразное положення рук. При цьому якщо кандидат тримає руки переважно долонями вниз, це говорить про його домінування, а якщо постукує пальцями — про нетерпіння. В цілому, пам’ятайте, що надмірне використання жестів може відволікати від суті того, що ви говорите (джерело).

Герой
Розповідайте про свої минулі досягнення, починаючи з перемоги на олімпіаді з кидання петард в унітаз в третьому класі церковно-приходської школи. Показуйте грамоти, нагороди, медалі, якщо такі є. Якщо немає, завчасно купить їх в переході метро. Підійде також демонстрація фотографій зі знаменитостями і документи про військові і цивільні досягнення ваших предків.

Невротик
Всіма доступними засобами висловлюйте крайню схвильованість. Поправляйте одяг, прокашлювайтеся, перепитуйте, чи все в порядку, чи не дурість ви сказали, чи дадуть вам роботу. Укладіть свою розповідь тим, що ця робота вам, звичайно, не світить, і ви вже самі це зрозуміли. Пустіть сльозу.

Порада: Гуелфскій університет в Канаді провів ряд досліджень, завданням яких було з’ясування причин, чому невротичних і стурбованих кандидатів не запрошують на роботу. Згідно з результатами, основна причина — той факт, що надмірно схвильовані кандидати не справляють враження зацікавленості та наполегливості (джерело).

Жертва
Розкажіть інтерв’юеру, що ця робота ваш останній шанс на порятунок, від її отримання залежить ваше життя або життя ваших близьких. Розкажіть про труднощі з грошима. Обіцяйте працювати без перерв на їжу і сон, вихідних і відпусток. Повідомте про готовність працювати за мінімальну зарплату або зовсім без неї (втім, будьте обережні: на це роботодавець може і погодитися).

Свій хлопець
Відразу перейдіть з інтерв’юером на “ти”, закиньте ноги на стіл і відзначте, що робота так собі. Уникайте прямих і чітких відповідей на питання, жартує і смійтеся. На питання про досвід, попередні місця роботи і реалізованих проектах відповідайте ухильно, починаючи зі слів “Ти ж мене знаєш!”. В кінці запитаєте, чи немає чого поїсти.

Порада: Щоб здатися “своїм хлопцем”, ви можете спробувати копіювання мови тіла інтерв’юера. На думку Патті Вуда (Patti Wood), експерта в сфері мови жестів, в ідеалі це повинно виглядати так, ніби ви “танцюєте” зі своїм співрозмовником. В іншому випадку може здатися, що вас не цікавить те, про що він говорить або навіть те, що ви брешете (джерело).

Революціонер
Повідомте роботодавцю, що все в його компанії необхідно змінити, і тільки ви знаєте, як саме це треба робити. Запропонуйте ідеї звільнення ключових співробітників з подальшим наймом ваших знайомих або родичів. Сперечайтеся. Розкажіть, що ви готові об’єднати навколо себе людей і вказати їм єдино правильний шлях. В кінці відзначте, що готові розглянути можливість заміщення посади Генерального директора.

Порада: Свою революційну природу можна легко направити в потрібне русло і спроектувати в енергійність та ентузіазм. Як відзначають Джонатан Голдінг (Jonathan Golding) і Енн Ліперт (Anne Lipert) в своєму дослідженні для Psychology Today, кандидати з високим ступенем енергійності і емоційності частіше отримують роботу, ніж їх більш спокійні і меланхолійні конкуренти (джерело).

Зайнята людина
Повідомте інтерв’юеру, що ви витрачаєте на нього свій дорогоцінний час. Розкажіть, що величезна кількість людей і компаній чекають вашої уваги. Поскаржтеся, що негоже змушувати людину чекати в приймальні. Якщо під час співбесіди у Вас задзвонить телефон, дайте відповідь, піднявши вгору вказівний палець, мовляв, почекайте. В іншому випадку зателефонуйте кому-небудь самі. Поглядайте на годинник.

Лідер
Найпростіший шлях провалити співбесіду, де взагалі не потрібно включати фантазію. Просто говорить цитатами з книг про лідерство. Закликайте інтерв’юера домагатися поставлених цілей, мислити позитивно, бути командним гравцем і працювати на результат.

Якщо ж ви хочете здаватися лідером, але у вас недостатньо природної екстравертності, дотримуйтесь порад Дебори М. Пауелл (Deborah M. Powell), дослідника в сфері психології. Вона рекомендує упевнитися, що ви правильно підносите і продаєте себе на співбесіді, наприклад, не варто боятися брати на себе відповідальність за ваш внесок в проект на попередньому місці роботи. Також ведіть себе енергійно і зацікавлено, коли відповідаєте на запитання інтерв’юера (джерело).

Які помилки роблять кандидати на спиівбесіді?

Як вести себе на співбесіді насправді:

Важливо пам’ятати, що існують три типи співбесід:

  • відсівне інтерв’ю;
  • відбірне інтерв’ю;
  • фінальне інтерв’ю.

Залежно від того, на якому саме етапі ви перебуваєте, ваша лінія поведінки може відрізнятися. Але є кілька порад, загальних для всіх видів зустрічей з майбутнім роботодавцем:

  • спілкуйтеся з інтерв’юером позитивно і стримано;
  • уважно слухайте його і чітко відповідайте на поставлені запитання;
  • ведіть діалог легко і ввічливо;
  • говоріть спокійно, виразно і по суті;
  • не втрачайте самовладання, особливо, під час стресової співбесіди;
  • посміхайтеся.

Як проходити співбесіду по відеодзвінку, по Skype?

Для проведення дистанційних співбесід часто використовують Skype (як загальноприйнятий інструмент) так і відеоконференції від Google Hangouts або менеджери.

Тут головним каменем спотикання зазвичай є неякісний зв’язок: не полінуйтеся провести тестовий колл і упевнитися в тому, що камера і мікрофон працюють нормально. Також подбайте про нейтральний фон та відсутність сторонніх шумів. В ідеалі, такі дзвінки треба проводити в коворкінгу або у тихих кафешках з хорошим інтернетом.

Порада: Перевірте швидкість інтернету (наприклад, через https://www.speedtest.net/ або https://speedtest.net.ua/). Для комфортного відеодзвінка вам потрібна швидкість мінімум 8 Мб/с, а для аудіо 3Мб/с. Дослідним шляхом перевірено: краще відкласти дзвінок, ніж проводити його з поганим зв’язком.

Взагалі, при дистанційній співбесіді працюють ті ж правила, що і на живій зустрічі посміхайтеся, виглядайте охайно, тримайте зоровий контакт і ведіть себе впевнено. Тримайте під рукою блокнот і ручку, щоб записати щось важливе. У блокноті краще заздалегідь підготувати список питань, які потрібно задати, щоб нічого не забути. В ході дистанційної співбесіди ви можете підглядати в “шпаргалку” скільки заманеться.

Як (не треба) поводитися після співбесіди?

За результатами дослідження авторитетного рекрутингового агентства Robert Half Finance and Accounting, ключовими на більшості співбесід є перші десять хвилин, після яких нерідко немає сенсу додавати щось ще.

Однак, навіть якщо і перші десять, і інші тридцять хвилин інтерв’ю пройшли успішно, у вас ще залишається реальний шанс все зіпсувати. Передзвоніть роботодавцю відразу після закінчення співбесіди і дізнайтеся, що він вирішив щодо вас. Повторюйте дзвінки якомога частіше. Поясніть, що змушувати людину чекати неправильно. Скандальте. Через годину поверніться в офіс і скажіть, що забули розповісти про себе дещо важливе.

Порада: У середньому, на прийняття рішення роботодавцю потрібно від 24 годин після закінчення співбесіди до двох тижнів (джерело). При цьому, згідно зі статистикою, наведеною Interview Success Formula, роботодавці шукають в кандидатах, в першу чергу, навички багатозадачності, креативне мислення та ініціативність (джерело).

що шукають работодавці у кандидатах?

Як вести себе після співбесіди насправді:

  • уточніть у інтерв’юера, коли саме слід чекати результатів співбесіди;
  • не треба докучати роботодавцю постійними листами і дзвінками;
  • регулярно перевіряйте пошту і всі засоби зв’язку;
  • якщо зворотного зв’язку не має, передзвоніть в компанію через тиждень після співбесіди і уточніть, чи прийняли роботодавці рішення щодо вас;
  • після закінчення співбесіди відправьте в компанію короткого листа з подякою, ретельно перевіривши його грамотність.

Порада: Результати дослідження, опублікованого в SAGE Journals, свідчать про те, що часто кандидати недооцінюють силу таких вдячних листів, які вони надають на роботодавця (джерело);

Як успішно пройти співбесіду? (все ж таки)

Як пройти співбесіду: поради

Якщо говорити серйозно, то пройти співбесіду і правильно себе презентувати – це велика майстерність і тонке мистецтво. Але не слід ставитися до нього надто серйозно. Компанії шукають не просто працівника, але людину, який стане їхньою частиною. Читайте поради про те, як успішно пройти співбесіду. Аналізуйте власні і чужі помилки на співбесіді. Одягайтеся охайно, стримано і зі смаком. Будьте спокійні і позитивні. Не знецінюйте і не завищувайте очікування. Знайте собі ціну, але не зазнавайтеся.

Порада: Співбесіда це не тільки можливість проявити себе, але і дізнатися більше про саму компанію, майбутню роботу і функціональні обов’язки. За статистикою, 61% співробітників стверджують, що реальність на новому місці роботи значно відрізняється від тих очікувань, які виникли в ході співбесіди (джерело). Тому на співбесіді важливо зрозуміти, що ця робота саме те, що ви шукаєте.

Очікування після співбесіди

Очікування після співбесіди

Пам’ятайте, що на співбесіді ви презентуєте себе як людину і фахівця. Уявіть, як роботодавець дивиться на вас. Усередині себе він начебто приміряє вас до тієї посади, на яку потрібно найняти працівника. Поставте себе на його місце і уявіть, що саме він бачить. Чи та ви людина? Чи бачите ви самі себе на цій посаді? Чи ваша це робота? І якщо так, просто будьте собою. Використовуйте шаблон CV2you, щоб створити якісне резюме. Прочитайте наш гайд, як заповнити усі розділи. І тоді робота вашої мрії стане реальністю.

Також по темі: Як пройти співбесіду на англійській?