Як знайти роботу до душі, коли не знаєш що хочеш?

4211
7
624

Відомо, що більшість часу ми проводимо за роботою. На цю тему The Huffingtonpost навіть проводив окреме дослідження. Тому питання пошуку роботи – це без перебільшення  життєзначуще питання. На початку кар’єрного шляху для претендента вирішальним фактором є зарплата. Однак, як показує нещодавнє дослідження, опубліковане в Forbes: зростання зарплати не завжди позитивно впливає на людей різного рівня доходу і навіть окремих індустрій.

Проте з роками змінюють пошуковий запит із «як знайти свою роботу до душі» найчастіше змінюється на «як знайти хорошу роботу». І хоча хороша робота не завжди високооплачувана, зате щоранку вам хочеться займатися вашою справою.

Тому ми постараємося дати кілька порад у ваших пошуках:

  • Переконатись у правильності вибору
  • Збалансувати вміння з бажанням
  • Врахувати плюси та мінуси роботи
  • Пошукати роботу десь ще, крім спеціальних сайтів
  • Орієнтуватися на мінімальні вимоги
  • Дивитись на роботу розгорнутіше, ніж просто на формальну посаду

Як влаштуватися на роботу і не помилитися у виборі

Підробітки у студентські часи та реальна робота відрізняються тим, що у першому випадку ви не прагнете побудувати кар’єру, а лише шукаєте вигідні пропозиції для заробітку. Коли приходить час підніматися кар’єрними сходами, то багато хто орієнтується на свій диплом і отриману спеціальність.

Нехай ваш вибір не залежить від здобутої вами освіти. Дослідження показують, що сучасне покоління Z (народжені після середини 90x) частіше змінює роботу, ніж це робили їхні батьки. Також, 83% з них повідомили, що мають намір міняти роботу, поки не знайдуть ідеального для себе місця. Є чимало випадків, коли люди з освітою інженерів ставали художниками, а юристи йшли до журналістської справи. За ідеальним сценарієм здобута освіта поєднується з обраною професією, але це не обов’язково ваш шлях.

Чого хоче покоління Y від своєї роботи
Джерело: umney.ru

Згідно з дослідженнями, їх попередники, покоління Y, або міленіали в останню чергу обирають заробітну плату. Головне значення для них має розвиток та кар’єрне зростання.

Є велика кількість тестів на профорієнтацію, які показують у чому ви сильніші. Такі тести відмінно підходять тим, хто не впевнений, чого саме хоче, але прагне знайти відповідь. Наприкінці статті ви можете знайти кілька ресурсів для проходження цих тестів.

Якщо потрібно, ви можете проконсультуватися з кар’єрними консультантами, які дадуть вам потрібний орієнтир. Така опція не зовсім дешева, але підходить тим, хто розмірковує про те, як знайти роботу, якщо не впевнений чого хоче, то  розуміє, що готовий до цілісного підходу.

Порада 1: Найперший крок – переконатись у правильності свого вибору. Якщо є сумніви – допоможе кар’єрний консультант (шукайте з колишніх HR менеджерів з вашої індустрії) або досвідченіші колеги: знайдіть тих, хто вже йде по вашому шляху (напишіть їм у Linkedin, попросіть про короткий дзвінок)

Збалансуйте навички з пристрастю

Робити те, чим гориш це чудово, але для будь-якої роботи необхідний певний набір навичок. Визначте ваші найкращі сторони, які якості роблять вас конкурентоспроможним, а потім подумайте про  навички, що  вам подобаються найбільше, і ви хотіли б їх надалі розвивати.

Ключовий момент – це здатність щось робити. Ви можете мати бажання працювати графічним дизайнером, захоплюватися переглядом трендів у цій галузі, але малювати зовсім не вмієте. Значить потрібно звернути увагу на іншу вашу пристрасть та  зіставляти її з навичками.

Подумайте, наскільки сильно ви хочете бути фахівцем тієї чи іншої сфери. Романтизм деяких професій змушує забути про закадрову дійсність.

Чи готові ви більшість часу витрачати на розвиток навичок для бажаної професії? Припустимо ви хочете стати журналістом: така зайнятість вимагає аналітичного складу розуму, сміливості писати або говорити те, про що можуть мовчати інші, а також бути на зв’язку 24/7, щоб рухатися кар’єрними сходами. Готовність до цих всіх факторів доводить вашу рішучість опановувати професію, а отже, це і є хороша робота для вас.

Як знайти свою роботу до душі: звертайте увагу на плюси та мінуси

Коли приходить час для інтерв’ю, не тільки компанія консультує вас, а й ви її. Для одних 8-годинний графік, сидяча робота, обід за розкладом може бути ідеальним варіантом, а іншим забирає бажання до будь-якого творчого початку. Автор статті на cashmoneylife докладно описує, що означає працювати за різними робочими розкладами, тому якщо вам цікаво розглянути кілька опцій, радимо звернути увагу на цей матеріал.

Добре зважте які умови роботи вам підходять, підготуйте питання щодо культури компанії, щоб відразу уникнути будь-які непорозуміння. Хороша робота – це та, яка не стає причиною існування «від вихідних до вихідних», а отже графік, дрес-код та колектив мають підходити саме вам.

Тепер, коли ви шукаєте роботу до душі рівень зарплати може відійти на другий план: коли людина займається тим, що вона любить, то її справа завжди окупить себе в майбутньому. Важливо пам’ятати, як про хороше, так і про погане, пов’язане з професією. Висока посада і успіх не приходять одразу, але якщо ви будете розуміти, які перешкоди вас можуть чекати на шляху, то стане легше зрозуміти наскільки близько ваше бажання  є до справи вашого життя.

Хороша робота – це та, яка не стає причиною існування «від вихідних до вихідних»

Де знайти роботу до душі?

Тепер поговоримо про те, де та як знайти роботу до душі. Інтернет наповнюється біржами з пошуку роботи, роботодавці шукають там працівників, а люди перебувають у пошуках роботи. Комусь ці портали допомагають, але не забуватимемо, що в таких місцях сотні таких самих людей, як і ви, а отже шанси вхопити щось справді цікаве та унікальне менше, ніж хотілося б.

Ось кілька місць, окрім звичайних сайтів роботи, де ви можете побачити відповідну вакансію:

1.Facebook. Соцмережі розвиваються швидко, з майданчика для спілкування та обміном фотографіями ця платформа переросла в потужний інструмент пошуку можливостей. Є два варіанти просування себе для роботи:

  • Напишіть якісний пост про те, хто ви, що вмієте та що шукаєте та опублікуйте у себе на сторінці з проханням про допомогу. Ваші друзі, побачивши якусь гідну пропозицію на просторах соцмережі знатимуть, що вам це цікаво і надішлють вам інформацію.
  • Також можна відправити таке ось творче CV до груп інтересів, куди часто заглядають роботодавці. Наприклад, є спеціальні спільноти креативників, програмістів, HR-фахівців, де вашу кандидатуру можуть помітити та переслати роботодавцю, який шукає.

2.Сайти компаній. Часто буває, що компанії шукають співробітників у пасивному режимі та виставляють пропозиції лише у себе на сайті у розділах «Робота», «Вакансії». Як мінімум те, що ви відвідали їхній сайт і у відповідь відправили своє резюме, покаже вашу зацікавленість у цій компанії і буде оцінено.

3.Скористайтеся сайтом meetup.com для того, щоб знайти однодумців. На мітапи сходяться люди із загальними інтересами, діяльностями та захопленнями для обміну думками та ідеями. Так, наприклад, розмірковуючи про роботу програміста, ви можете відвідати цей захід, і скласти свою думку про ті труднощі, з якими стикаються працівники даної сфери. Домовитися про зустріч просто: зареєструйтесь на сайті та знайдіть групу однодумців або створіть нову, свою власну.

4. LinkedIn. Професійна соціальна мережа, де ви можете створити свій профіль, завантажити своє резюме та зв’язатися з потенційними роботодавцями та колегами у вашій галузі. Багато компаній використовують LinkedIn для пошуку нових співробітників, і у вас є можливість привернути їхню увагу, опублікувавши свої досягнення та професійний досвід на цій платформі.

Порада 2: Складіть shortlist компаній, в яких вам хотілося б працювати. Можливо у них зараз і немає вакансій, але ви можете підписатися на їхні сторінки в соціальних мережах, або додатися в їх HR в контакти і ви першим дізнаєтеся про можливості, що з’явилися.

Оцініть робочі обов’язки

Припустимо, ви знаходите вакансію СММ-фахівця, і в переліку обов’язків бачите окрім звичайних завдань ведення сторінок соцмереж та написання прес-релізів, рекламних статей на додаток йде спілкування з клієнтами компанії в онлайні та офлайні. Інтроверту може таке не підходити, і якщо ви до таких ставитеся, то подумайте, наскільки щасливими ви будете, виконуючи нелюбиму справу.

Поставте собі питання: наскільки ця робота просуне мою кар’єру? Якщо відповідь вас задовольнить, то одне небажане завдання з багатьох інших, які ви дійсно хочете робити, не зможе затьмарити цієї вигідної вакансії.

Порада 3: Ваша робота – це щоденні обов’язки. Обов’язково запитайте, як виглядає ваш типовий робочий день. Уточніть у рекрутера, якщо взяти його за 100%, як виглядатиме поділ робочих завдань. Оцініть подумки чи все вас влаштовує.

 Встановіть ваші мінімальні вимоги

Звичайно ж, ми не маємо на увазі, щоб разом з резюме ви висували список вимог до свого потенційного роботодавця. Ці пункти – ваш орієнтир, які допоможуть не збитися з наміченого шляху. Вони можуть бути виписані окремо на листок і завжди бути у вашій голові. Якщо ви змінюєте звичайну роботу на діяльність, якою ви будете  дійсно пишатися, то необхідно більш чітко сформулювати що вас змушує відчувати прилив енергії і бажання працювати.

Такі вимоги можуть мати такий вигляд:

  • Ви не прикріплені до робочого місця, можете працювати з будь-якої точки світу, як фрілансер
  • Є можливість кар’єрного зростання в компанії
  • Певний рівень зарплати, який не може бути нижчим за встановлений
  • Наявність професійних тренінгів, тімбілдінгів
  • Маленька чи велика команда
  • Начальник, що йде на контакт
  • Можливість подорожувати у зв’язку з роботою

У кожного є такі речі, які змушують почуватися краще, CV2you наполягає на тому, що робота може і має бути джерелом натхнення.

Не ставте собі рамки

Як ми вже говорили вище, орієнтуватися на здобуту освіту бажано, але не обов’язково. Можливо саме ви підходить для таких унікальних професій як: ідеальний соня або дослідник нових островів. Ви можете навіть стати бургерологом, якщо це та робота, до якої у вас лежить душа.

Бувають винахідливі люди, а бувають дуже винахідливі люди. Американець Джейсон Седлер сам вигадав для себе ідеальну роботу і здав свій торс в оренду! Тепер будь-хто, хто хоче рекламувати свій продукт може звернутися до Джейсона і той носитиме футболку з лого цієї компанії. Ми не стверджуємо, що такий вихід для вас, а лише демонструємо, що кожен може знайти свою роботу до душі, потрібно лише розширити свій повсякденний світогляд і не боятися пробувати нове.

Порада 4: Насправді зараз надзвичайно багато назв усіляких посад. І оскільки сьогодні вже мертвий принцип “одна робота на все життя” найефективніше вибрати сферу ваших проф. інтересів. А вже конкретні позиції відрізнятимуться від компанії до компанії (просто не забувайте створювати кілька версій резюме, підганяючи його під поточний запит)

Знайте, коли залишити вашу поточну роботу

Коли ви набрали в пошуковому рядку “як знайти хорошу роботу”, ви вже зробили перший крок до гідної мети – займатися улюбленою справою. Не поспішайте одразу ж кидати те, чим ви зараз займаєтеся. До таких питань варто підходити практично, а не емоційно. Залишаючи свою роботу, але не маючи нового джерела доходу,  скоро ви ризикуєте сильно пошкодувати про зроблене.

Вірні ознаки того, що ви можете звільнятися:

  • У вас є фінансова подушка на найближчі 2-3 місяці. Тобто, ви здатні себе забезпечити і при цьому не відчувати сильну нестачу грошей, поповнюючи свої базові потреби. У кожного така сума може бути різною, бажано підрахувати свої витрати на місяць і помножити їх у 2-3 рази – це буде та сума, яка забезпечить вам спокій, коли ви залишите роботу. В іншому випадку, знаходячись в пошуку нової роботи, ви можете знову ставити в пріоритет фінансову сторону замість зміни роду діяльності.
  • Ви впевнені, що вихід зі старої роботи пришвидшить пошук нової зайнятості. Працюючи з 9 до 6, може не бути часу для пошуку нової роботи, відвідування співбесід, тому наявність вільного часу гарантує якісний підхід до пошуку.

Бонусні посилання:

  1. DISC Personality Test – цей тест допомагає оцінити поведінку людини за 4 аспектами: домінування, вплив, стабільність та відповідність. Цей тест часто використовують компанії прийому нових співробітників, щоб зрозуміти таланти кандидата.
  2. Enneagram Test – ця типологія особистості виділяє 9 типів: ідеаліст, помічник, організатор, творець, спостерігач, співробітник, оптиміст, голова та посередник. Добре пройти цей тест для самопізнання та розвитку.
  3. Career Explorer by Sokanu – цей тест на профорієнтацію дасть добрі поради пов’язані з професією, яка найбільше підходить. Тест вимагає оцінити ставлення до різних активностей та професій.
  4. Jooble – як Google, лише для пошуку роботи. Портал полегшує пошук роботи збираючи всі вакансії в одному місці і видає максимально оптимізований результат для вашого запиту.

Тема пошуку роботи стара як світ: змінюються технології, народжуються та вмирають цілі індустрії, а люди, як і раніше, шукають своє місце під сонцем. Тут ми не претендуємо на істину в останній інстанції, а лише сподіваємось, що своєю порадою та нашим конструктор допоможемо вам пробитися до роботи мрії.