Професійні навички в резюме

2813
7
49 067

Розділ “Навички” у резюме має ключову мету коротко розповісти про ваш досвід і вміння. Роботодавці звертають увагу, в першу чергу, на професійні навички здобувача, які дозволяють успішно виконувати роботу.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Що таке ключові навички в резюме?
Як описати свої навички в резюме?
Який набір навичок шукають роботодавці?
Які навички вказати в резюме: приклади

Що писати: професійні навички для резюме чи особисті?

Найбільш поширена помилка здобувачів полягає в тому, що вони плутають в резюме професійні навички та особисті якості, або вказують їх в єдиному блоці.

Чи є «комунікація» професійним навиком чи особистою якістю? Розуміння різниці має вирішальне значення, якщо ви хочете, щоб ваші навички в резюме виділялися серед конкурентів.

Перевірте себе: чим відрізняється комунікабельність від навику комунікації?

Відповідь і спойлер до статті: Комунікація це професійний навик, наприклад, копірайтинг або ораторське мистецтво. Товариськість це особиста риса людини.

Що вказувати в резюме: навички і якості, їх відмінності

Навик це здатність робити щось, що вимагає навчання, досвіду або практики. Навички можуть з’являтися протягом усього життя, та можуть бути забуті.

Наприклад: HTML, копірайтинг, ведення переговорів, публічні виступи.

Якість це властивість, з якою ви народилися; риса, що відрізняє вас від інших людей як особистість. Наприклад: працьовитий, товариський, мотивований.

Безумовно, особисті якості є основними у виборі професії. Наприклад, програмісту зовсім необов’язково бути комунікабельним, зате вкрай важливо бути уважним до деталей. Наявність певних особистих якостей дозволяє отримувати професійні навички якісно і швидко.

Детальніше про особисті якості у резюме можна почитати тут

Як описати свої навички в резюме?

Навички діляться на 2 групи: гнучкі навички (soft skills) та професійні навички (hard skills), включаючи технічні (як частина hard skills, якщо такі є).

Soft skills

Оксфордський словник дає таке визначення терміну Soft Skills: “особисті якості, які дозволяють ефективно і гармонійно взаємодіяти з іншими людьми”.

Гнучкі навички це поєднання соціальних навичок, комунікативних навичок, відносин, кар’єрних якостей, соціального і емоційного інтелекту. Вони це результат розвитку і застосування ваших вроджених особистих якостей. Гнучкі навички здобуваються протягом усього життя (через особистий досвід або навчання).

Гнучкі навички характеризують особистість і залишаються незалежно від роботи. Ці навички можна виміряти. Вони формуються на основі особистих якостей людини.

Гнучкі навички в резюме приклад:

Комунікабельність екстраверта розвивається в навик комунікації.
Відповідальність в лідерство.
Зібраність в time management.
Гнучкість в навик швидкої навченості.
Перфекціонізм до уваги до деталей.

Згідно з дослідженнями CareerBuilder, 93% співробітників вважають, що особисті якості необхідні для успішної роботи.

Порада: Вказуйте в резюме тільки релевантні навички, тобто ті, які відповідають вимогам посади, на яку ви претендуєте. 65% рекрутерів враховують тільки релевантні навички в резюме.

Найкращі компанії світу побудовані технічними фахівцями гнучкими навичками: вони успішно ведуть переговори, мають задатками лідера і здатні ефективно вирішувати проблеми.

гнучки навики у резюме

Порада: запам’ятайте чотири універсальні, затребувані софт-навички: лідерство, комунікація, співпраця і управління часом.

Особисті навички в резюме

Звичайно, як би не були важливі професійні навички, soft skills на роботі можуть бути настільки ж важливими, якщо не більше. Візьмемо, наприклад, внутрішнє дослідження, проведене Google в 2013 році, яке отримало назву Project Oxygen. В ньому були розглянуті всі дані, в спробі визначити, які навички і характеристики співробітників мало значимі для успіху компанії, а які виявилися найбільш цінними.

Навіть у Google компанії, яка заснована на ідеї про те, що технічні навички визначають успіх, співробітники з досвідом STEM (наука, технології, інженерія та математика) посіли останнє місце серед восьми кращих навичок. Якщо ви ще не здогадалися, інші сім гнучкі навички в резюме, та ось їх список:

  • наставництво;
  • навик спілкування та вміння слухати;
  • розуміння інших;
  • співчуття до колег;
  • вміння мислити критично;
  • вирішувати проблеми;
  • здатність ясно комунікувати.

Ці результати отримали подальшу підтримку Google в Project Aristotle, який проаналізував, які команди досягли найкращих результатів. Припущення про те, що A-команди, забезпечені кращими вченими, покажуть кращі результати, було спростовано, оскільки деякі з найсильніших, нових ідей виходили від B-команд, які пропонували менше досвіду STEM, але мали більш сильні гнучкі навички.

Недавній звіт iCIMS Hiring Insights виявив, що 94% фахівців з підбору персоналу дають співробітникам з сильними soft skills більше шансів на підвищення і керівну посаду, ніж фахівцям з багаторічним досвідом, але слабкими м’якими навичками.

Звіт ґрунтується на онлайн-опитуванні 400 фахівців з підбору персоналу, що проводиться Wakefield Research в період з 22 червня по 3 липня 2017 року.

94% фахівців з підбору персоналу вважають, що гнучкі навички важливі для керівних і управлінських посад. Рекрутери вважають рішення проблем найбільш важливим умінням (38%), після чого слід усна комунікація (26%), адаптивність (17%) і тайм-менеджмент (13%).

Порада: нездатність показати м’які навички на співбесіді може коштувати вам роботи. Згідно зі звітом, 75% фахівців з підбору персоналу скоротили співбесіду, тому що кандидат не продемонстрував м’яких навичок, необхідних для посади, на яку він претендував.

Існує важлива відмінність між професійними навичками (ноу-хау для виконання своєї роботи) і гнучкими навичками (способом виконання своєї роботи). Професійні навички забезпечують перегляд вашого резюме. Soft skills допоможуть вам виділитися, отримати нову роботу або підвищення, хоча одні тільки гнучкі навички не допоможуть вам. Але вони будуть ставати все більш важливими, оскільки робочі місця роботизуються.

 “Коли мова йде про управління співробітником початкового рівня або керівництві проектом, робот не може зробити цю роботу якісно, ​​тому що не володіє гнучким навиком” каже Сьюзен Вітале, експерт по робочих місцях і директор з маркетингу в iCIMS.

професійні навички кандидата

Професійні навички резюме приклад: що написати?

Професійні навички є частиною набору, необхідного для конкретної професії. Сюди ж входять і технічні навички (про них нижче). Hard skills відносяться до конкретної роботи і, як правило, вказані в оголошеннях про роботу і посадових інструкціях.

Наприклад: навик викладання потрібен репетитору англійської мови (в основі лежить особиста якість комунікабельність); навик фінансового аналізу і проведення звітності необхідний фінансовому директору (в основі гнучкий навик уваги до деталей).

На противагу гнучким навичкам, вони розвиваються не все життя, а тільки за окремий час і в межах обраної кар’єри. Також на відміну від гнучких навичок, їх можливо об’єктивно виміряти й оцінити.

Порада: 91% роботодавців хочуть наймати співробітників з готовими професійними навичками. Вкажіть проблеми, які ви вирішили завдяки цьому навику, а також досягнення, які з ним пов’язані.

Якщо ви просто напишете “тайм-менеджмент” в своєму резюме, то будете мало чим відрізнятися від сотень конкурентів, які претендують на цю роботу також як ви.

Неправильно:
“Знаю про методології Scrum”
Правильно:
“Використовував великі знання методологій Scrum для виконання більш 12 проектів в рамках бюджету та встановлений термін.

Професійні навички — це “витримка” вашого досвіду. Все, чого ви навчилися за свою професійну кар’єру. Це важлива частина резюме, яка привертає увагу роботодавців.

Ключові вміння та навички в резюме приклад для різних сфер

приклади навичок для резюме

Дослідження SHRM показало: 46% фахівців з персоналу кажуть, що найбільш незайнятими є робочі місця, що потребують технічних навичок, таких як аналітика або інженерія.

У IBM стверджують, що в наступному році буде створено 2,72 мільйона робочих місць, що потребують навичок роботи з даними; це призведе до величезного розриву в наймі. Попит на кваліфікованих співробітників буде постійно зростати протягом багатьох років.

Вміння та навички резюме: технічні навички

Спеціальні навички в резюме володіння конкретними програмами та обладнанням, необхідними для виконання конкретних завдань.

Це група вузькоспеціалізованих, технічних навичок: вони сильно відрізняються навіть для професій в межах однієї індустрії.

Технічні та професійні навички резюме приклад:

Google Analytics і Mailchimp для маркетолога
1C для бухгалтера
Google ads для digital маркетолога
Jira, Asana для проектного менеджера
Python, Django для back-end розробника
Planmeca, DentalAccord для стоматолога

Навички роботи з комп’ютером в резюме мають бути у вас апріорі. Вже не потрібно писати в резюме “впевнений користувач ПК”.

Розділи “технічні навички” і “професійні навички” у резюме бажано показувати окремо. Не кожна робота вимагає технічних навичок. Але якщо вони є в описі вакансії і ви володієте ними, обов’язково вкажіть їх в резюме.

Порада: Якщо ви шукаєте роботу, в якій технічні навички найважливіші (наприклад, в сфері IT), слід розмістити блок з навичками в резюме вище основного досвіду роботи. Тоді менеджер по найму зможе швидко і легко знайти найважливішу інформацію. В роботі, де технічні навички є ключем до проведення співбесіди, цей простий трюк може стати фактором прийняття рішення на вашу користь.

Як описати навички в резюме?

Хоча у вас може бути безліч сильних сторін, включайте тільки ті, які мають відношення до роботи. Рекрутери часто мають обмежений час при перегляді резюме, тому краще зробити розділ з вашими навичками конкретним і коротким. Як тільки ви перейдете до етапу співбесіди, у вас буде можливість розповісти про додаткові навички, про які не йдеться у вашому резюме.

Почніть з перегляду вакансії і відзначте всі навички або здібності, відповідні вашим власним. Крім вимог до роботи, почитайте опис компанії, розгляньте її культуру.

Порада: Використовуйте опис з вакансії у якості ключових слів для вашого резюме. Завдяки ним вас знайдуть рекрутери, та з більшою ймовірністю запросять на співбесіду.

Наприклад, опис вакансії медичного працівника може вимагати знання програмного забезпечення для електронних медичних карт і програм планування. Можливо також, що компанія цінує командну роботу і задоволеність пацієнтів. В цьому випадку кращі навички для складання резюме будуть включати наступні:

Ольга Недова, медичний працівник
Приватна клініка “Лінія життя”
2016-2018 р

Обов’язки:
робота в системі електронних медичних карт (EMR)

Технічні навички:
програмне забезпечення для пацієнтів

Гнучкі навички:
керівництво командою
міжособистісні зв’язки
обслуговування пацієнтів

А ось що говорить статистика:

які навички треба розвивати кандидатам?

Помилки при заповненні навичок:
  • Вказувати в резюме навички, які не відповідають вакансії.
  • Плутати особисті якості та професійні навички.
  • Описувати навички в загальних рисах, без конкретних прикладів або досягнень.

Поради “на винос”

Ну ось! Тепер ви знаєте, чим відрізняються професійні та технічні навички, і чому краще виносити їх в окремі блоки і не змішувати з особистими якостями.

Ось кілька порад “на винос”, як правильно продемонструвати свої навички в резюме:

№1: Зберігайте актуальність. Кожен розділ вашого резюме має бути адаптований до вимог конкретної посади. Ретельно перечитайте опис роботи і вирішите, які навички абсолютно необхідні для роботи.

№2: Складіть список ваших найсильніших навичок. Знайдіть хвилинку, щоб подумати про навички, які ви придбали за ці роки. Порівняйте цей список з навичками, необхідними для роботи, і подивіться, де вони перетинаються.

№4: Розділіть свої навички на підрозділи. Виберіть 4-5 навичок або категорій, які будуть використовуватися в якості підзаголовків. Це робиться для того, щоб розділ навичок виглядав красиво і організовано.

№5: Наведіть докази. Якщо ви кажете, що володієте певним навиком, підкріпить його конкретними прикладами. Наприклад, якщо ви домовилися про декілька важливих комерційних угод, не пишіть “сильні навички ведення переговорів”. Наведіть конкретні приклади.

А якщо ви не знаєте як заповнити інші розділи резюме, читайте наш Повний гайд по складанню резюме с прикладами, помилками та порадами.