Основні питання під час співбесіди

2759
12
54 463

… Здається, цей кандидат відповідає вимогам вакансії. Йому, в свою чергу, подобається потенційний роботодавець. Успішно відбулося перше знайомство з НR, перспективний кандидат бере участь в інтерв’ю з керівником. Але добрий початок закінчується нічим і часто за безглуздих приводів.

Невдалий поворот бесіди, помилкова реакція кандидата на запитання, неправильна інтерпретація, домисли з обох сторін все це позбавляє можливості подальшої співпраці.

Стали б ви бігти напівмарафон без тренувань? А як щодо здати іспит, покладаючись на фортуну? (Хоча, якщо зізнатися, це траплялося з кожним). Але мораль цієї байки така: без підготовки пройти співбесіду державну службу, означає зменшити свої шанси на успіх мінімум удвічі.

У цій статті ми розберемо питання та відповіді на співбесіді, які здатні порушити взаєморозуміння учасників, і розкажемо, як на них краще реагувати. Матеріал корисний як претендентам на роботу, так і тим, хто проводить співбесіди.

Ви дізнаєтеся:

Які питання задають на співбесіді, і як на них відповідати?
Як правильно реагувати на каверзні питання?
Нестандартні, банальні, особисті, про зарплату …
Які питання можуть задати претендентам на керівні посади?
Приклади кращих відповідей на співбесідах
Питання при прийомі на роботу, які викликають труднощі

Які питання задають на співбесіді? Часті питання на співбесіді (читай: банальні)

Їх задають абсолютно всі рекрутери. Це як “Отче наш” в сфері працевлаштування.  Кожен рекрутер чудово розуміє які питання задавати на співбесіді кандидату. Деякі з цих питань мають абсолютно незрозуміле призначення навіть для самого рекрутера. А інші здатні зіпсувати кандидату враження при прийомі на роботу.

«Розкажіть про себе»

Здається, з цього питання починається 99,9% співбесід. Тут необхідно коротко і ємко розповісти про себе. Можна вимовити elevator pitch як використовувати цей прийом на співбесіді, читайте в цій статті.

Варіанти відповідей:

Розкажіть про те, чому ви вибрали цю роботу. Поділіться, чому ви вирішили піти в аспірантуру. Обговоріть, чому ви взяли рік на відпочинок в Європі, і що ви отримали від цього досвіду. Згадайте ключові тези свого резюме, ведіть бесіду так, щоб інтерв’юер розумів не тільки, ЩО ви зробили, але і ЧОМУ.

Порада: Шаблонне питання шаблонна відповідь. Будьте готові до відкритого питання, який спонукає до чесної розповіді про себе. Оцініть рівень комфорту, який створює інтерв’юер. Це не ваша вина, якщо ви відчуваєте себе скуто.

Найчастіші питання під час співбесіди

«Що ви знаєте про нашу компанію»?

Це важке запитання на співбесіді.

Його варіанти: Чи розумієте ви різницю між філіями нашої компанії? Коли ви вперше дізналися про нашу компанію? Що ви можете розповісти мені про нашу компанію? Ви розумієте позиціонування нашої компанії на ринку?

Інтерв’юер хоче знати:

a) чи виконували ви своє дослідження про їхню компанію;

б) чи можете добре описати компанію з позиції інформованого аутсайдера;

в) чи можете перевести те, що ви знаєте про компанію, в цікавий вислів.

Кращий підхід до відповіді на це питання: провести своє дослідження. Дізнайтеся роботодавця досить добре, щоб мати можливість коротко описати його за 30-60 секунд. Використовуйте сайт компанії, LinkedIn, пошукові системи.

Правильно:
«Я клієнт Amazon вже багато років. Але я знаю, що Amazon це набагато більше, ніж роздрібна торгівля і акцент на ціні, виборі і зручність. Ваша компанія також включає в себе Amazon Web Services для хмарних обчислень, розробила такі продукти, як Kindle, Fire і Echo, а також серію розважальних програм, пов’язаних з Prime. Є багато різних частин Amazon, які я знаходжу цікавими і хотів би отримати можливість працювати в напрямку … »

Неправильно:
«Ну, я знаю, що GE виробляє лампочки, і я купив багато ваших лампочок за останні роки. І я думаю, що ви теж виробляєте холодильники, або, мабуть, ви раніше робили їх. У моїх батьків на кухні старий холодильник GE, і він все ще працює».

Як відповідати на питання у ході співбесіди?

«Чому ви хочете працювати у нас?»

Якщо ви вже знаєте все про компанію, це допоможе вам знайти відповідь на питання, чому вона підходить вам. Причини можуть включати одну або декілька з наступних:

  • Загальна репутація компанії
  • Репутація ключового лідера
  • Захоплення продуктами/послугами
  • Захоплення ініціативами компанії (маркетингова кампанія, спільноти, навчальні програми)
  • Культура і цінності компанії
  • Зростання / успіх компанії
Правильно:
 «Я дуже поважаю програмні продукти вашої компанії, і буду радий можливості працювати з кращими у своїй справі. У той же час, у мене є друзі в галузі, які розповіли мені про повагу вашої компанії до співробітників, і про те, як ви створюєте прекрасне середовище для заохочення інновацій. Я думаю, що мій активний стиль дуже добре вписався б тут особливо в цю конкретну роль».

Неправильно:
«Це чудова компанія, і я б із задоволенням попрацював тут». «Я чув, що відкрилася нова позиція, тому і прийшов». «Офіс близький до мого дому».

Порада: Якщо ви відчуваєте, що культура компанії добре узгоджується з вашими власними уподобаннями і здібностями, розкажіть про це в інтерв’ю.

«Чому ми повинні найняти вас?»

(Інші варіанти: Що відрізняє вас від інших? Чи повинні ми ризикнути, найнявши вас?)

Інтерв’юер дає вам можливість продати себе. Це відкрите питання, так що ви можете слідувати за кількома напрямками.

Кращий підхід сфокусуватися на своїй освіті, досвіді роботи, кваліфікації та навичках, які відрізняють вас від конкурентів. Будь-які заяви, які ви зробите, потрібно підкріплювати прикладами. Ваша відповідь повинна бути спрямована на задоволення потреб роботодавця.

Як відповідати:
  «Вважаю, що я відмінно підходжу для цієї роботи: у мене є всі необхідні навички, які ви запитуєте на цій роботі (перерахувати). Освіта, досвід роботи в галузі. Я відчуваю пристрасть до своєї роботи, і вона призводить до вражаючих результатів. Я дійсно люблю те, що я роблю. Дозвольте привести вам приклад … »

Як краще не відповідати:
 «Ну, мені дійсно потрібна робота, і було б здорово працювати тут! Я був безробітним якийсь час, і моя мама починає обурюватися з цього приводу. Якщо ви візьмете мене, я зможу орендувати собі житло».

Запитання під час співбесіди

«Ким ви бачите себе через кілька років?»

Хоча в ваших планах на майбутнє може бути багато деталей, відповідь має бути короткою. Якщо цілі будуть занадто конкретними, це може обмежити можливості, або зробити вас менш привабливим, ніж інші кандидати. Під час інтерв’ю рахуйте, скільки часу у вас йде на відповідь на питання, уникайте порожніх розмов.

Правильно:
«Через п’ять років я б хотів стати справжнім експертом в швейній промисловості з успішним досвідом комплексного управління проектами, оскільки я прагну стати найкращим аналітиком ринку. Прекрасно, що ваша компанія приділяє велику увагу практичному досвіду і постійним можливостям навчання».

Неправильно:
Не варто говорити, що наші шляхи несповідимі, або може завтра ваша парадигма зрушиться, та ви вирішите кардинально змінити напрямок своєї діяльності.

Порада: У керівництві по кар’єрі indeed.com пропонується називати довгострокові цілі, які відповідають зростанню конкретної компанії і можливостям, які надає бажана робота. Відведіть деякий час, щоб записати свої кар’єрні цілі, короткострокові і довгострокові.

Ось кілька питань для початку:

  • У чому ви хороші?
  • У чому ви хочете досягти успіху?
  • Що вам найбільше подобається у вашій нинішній роботі?
  • Яким проектом ви найбільше пишаєтеся?
  • Які навички або можливості будуть доступні вам в найближчі кілька років чи десятиліть?

Детальніше про карєрні цілі читайте тут.

«Які ваші сильні сторони?/Розкажіть про свої невдачі»

Ключем до відповіді на це питання є визнання того, що у всіх є недоліки. Менеджери по найму запитують про вашу найбільшу слабкість, щоб оцінити вашу самосвідомість. Чи можете ви оцінити свої поточні таланти та визначити області для покращення?

Ви повинні стратегічно вибирати, якими вадами поділитися на інтерв’ю.

Наприклад: для бухгалтера підозрілість може стати плюсом. А для менеджера з продажу можна вибрати такий недолік як надмірна балакучість.

Вашими сильними сторонами можуть бути професійні навички, про які у нас є окрема стаття. Також не забудьте згадати про особисті якості і технічні вміння це теж ваші сильні сторони.

Порада: Вибір слабкості, заснованої на навичках, є відмінним варіантом, тому що ви можете зробити конкретні кроки для розвитку вміння, наприклад, пройти курс або знайти іншу можливість поліпшити свої навички в цій області.

Детальніше у статті: Персональні та професійні якості у резюме

Яких кандидатів хочуть наймати рекрутери?

«У вас є пропозиції від інших компаній?»

Напевно, ви вже здогадалися, що це питання задається з метою зрозуміти, наскільки фахівець затребуваний у своїй галузі, наскільки серйозно він ставиться до роботи.

Як відповідати:
 «Я розглядаю кілька вакансій, всі вони знаходяться в сфері в IT-консалтингу. Я віддам перевагу компанії, в якій матиму можливість …» [вставте завдання, які хочете виконувати найбільше].

Порада: Можна просто згадати, що ви розглядаєте кілька варіантів в своїй галузі. Важливо відзначити, що обрані вакансії забезпечують перспективу застосування здібностей та навичок, якими ви володієте.

«Що ви найбільше цінуєте в колективі?»

На цьому етапі рекрутер хоче перевірити, наскільки швидко ви вмієте інтегруватися в культуру, як сильно у вас розвинені навички кооперації і комунікації. Зараз не час говорити про любов до вечіркам у офісі. Розкажіть, чому ви готові навчити нових колег, або на яку допомогу розраховуєте.

Правильно:
«Я дуже ціную атмосферу підтримки та взаємодопомоги в команді. На минулому місці роботи ми з колегами часто допомагали один одному, навіть якщо завдання не входила в наші прямі обов’язки».

Навички комунікації на співбесіді

Порада: більш-менш адекватний рекрутер соціально бажані відповіді розкусить на раз, і в різних формах і під різними видом буде вивуджувати з вас докази просити навести реальні приклади з життя, причому в найдрібніших подробицях. Зазвичай, дві третини кандидатів до такого не готові.

Подивіться коротке і веселе відео про походження інтерв’ю: чи вірно, що найпоширеніші питання і відповіді сягають корінням в історію? 🙂

Які питання ставлять на співбесіді? Ситуаційні питання на співбесіді

CareerBuilder Study провів дослідження серед 2138 менеджерів по найму. В опитуванні були розглянуті 10 кращих якостей, які роботодавці цінують найбільше.

Ситуаційні питання і відповіді на співбесіди оцінюють вашу силу в цих якостях. Ці питання можна також охарактеризувати як посил «Розкажіть мені про час, коли …»

Порада: Найпростіший спосіб відповісти на ситуаційний питання привести приклад зі свого досвіду. Для цього використовуйте підхід STAR: поговоріть про ситуацію або завдання (ST), про дії, яке ви зробили (A), і про досягнуті результати (R). Це те, що зробить ваше інтерв’ю унікальним, а ваші відповіді блискучим!

Запитання на співбесіду: «Вам доводилося співпрацювати з колегою, з яким було важко працювати?»

Правильно:
(Проблема) Мені довелося працювати з програмістом, який багато скаржився на наші проекти.
(Рішення) Я знайшов час, щоб дізнатися про його особисте життя. Виявилося, він переживає важке розлучення. Як тільки я познайомився з ним, він виявився дійсно чудовим співробітником.
(Перевага для роботодавця) Ми так добре працювали разом, що стали найефективнішою парою програмістів в компанії.

Неправильно:
 «Мені довелося працювати з дійсно складним програмістом. Зрештою я перевівся в інший відділ і виконав хорошу роботу».

Питання: «Розкажіть мені про час, коли вам доводилося вибирати щось інше, замість того щоб виконувати роботу».

Робоча етика, чому вона важлива

Неправильно:
«Я завжди ставлю свою роботу на перше місце, тому що це дуже важливо для мене».

Правильно:
«Я отримав травму, катаючись на лижах і мені довелося пропустити два тижні роботи. Легше на поворотах, хм. Я радий повідомити, що не пропустив жодного дня роботи за останні п’ять років».

Як підготуватися до ситуаційних питань на інтерв’ю?

Пам’ятайте про головний принцип: «Проблема-Дія-Результат»

Ситуаційні питання під час інтервью

Каверзні питання на співбесіді. Нестандартні питання на співбесіді

Їх задають часто, щоб перевірити кмітливість кандидата, або його технічні знання. Наприклад, одне з питань на співбесіді кандидата на посаду менеджера з глобальних поставок в компанії Apple звучав так: «Скільки дітей народжується кожен день?». «Ви розумний?» запитали у кандидата в інженери-будівельники.

«Що важливіше, вирішити проблему клієнта або створити хороший клієнтський досвід?» питання для кандидата в радники Apple At Home.

Ще каверзні питання на співбесіді:

  • Зберігайте ви заначку в банці з cookies?
  • Знайдіть точку G бінарним пошуком.
  • Як би особисто ви вирішили проблему світового голоду?
  • Назвіть п’ять варіантів використання степлера без скріпок?
  • Скільки буде, якщо 37 помножити на 37?
  • У вас є букет квітів. Скільки у вашому букеті квітів, якщо всі з них, крім двох, тюльпани, крім двох маргаритки, і всі окрім двох троянди?

Подивимося як слід діяти, зустрічаючи подібні питання:

Виграйте час. Пам’ятайте, що не обов’язково озвучувати першу свою реакцію на запитання. Якщо перед вами поставили важке за змістом питання, то попросіть повторити його, або самі його перефразируйте та уточніть правильність розуміння. А потім попросіть хвилину на роздуми. Це дасть вам так необхідний час зібратися з думками.

Неправильно:
«Щось я ніяк не зрозумію, про що ви питаєте»; «Питання таке важке, що навряд чи на нього можна відповісти в принципі».

Правильно:
«Цікаве питання, воно виявилося для мене несподіваним. Чи правильно я розумію, що…»

Розділіть на частини: каверзне питання можна зазвичай розбити на складові, а потім запитати, на яку частину відповідати спочатку. Практика показує, що найчастіше складне питання задають рекрутери, які необхідну інформацію закладають саме в останню частину свого питання.

Підключіть співрозмовника до роздумів. Дуже важливо розуміти що мета каверзного питання швидше зрозуміти як ви мислите, ніж отримати сам відповідь. Тому, поставтеся до нього, як до спільних роздумів, залучаючи рекрутера: просто почніть шукати відповідь, його реакція або участь мимоволі покаже вам як ви справляєтеся.

Відкрите питання можна перевернути на свою користь. Можна дати відповідь таким чином, що вона переверне сенс того, про що вас питали.

Саме так вчинив художник Дієго Веласкес в пору, коли був живописцем при дворі короля Філіпа IV. Одного разу король викликав його до себе і заклопотано запитав:

Скажіть, маестро, що ви думаєте про розмови при дворі? Кажуть, ніби ви нічого, крім голів, писати не вмієте. Це так?

Своїм питанням Ваша величність надає мені дуже велику честь. Я не зустрічав ще й не знаю людину, яка вміла б писати голови так, як це роблю я.

А ось підбірка вдалих відповідей на гострі питання рекрутера від автора бестселерів на теми пошуку роботи і працевлаштування Вікі Олівер.

Питання про зарплату на співбесіді

О, ці бесіди про гроші, цей торг з протилежними інтересами продавця і покупця! Зрозуміло що ви тут виступаєте в ролі продавця себе. Тому ви зобов’язані трохи розбиратися в ринку праці: скільки отримує середній фахівець на цій посаді, в цьому регіоні. Потім визначити своє місце на ньому і мотивувати.

Хочете більше грошей? Поясніть, які унікальні професійні або особисті навички дають вам право на це? Конкретні результати виконаної подібної роботи або свідоцтва як ваша працьовитість/старанність перевершили очікування.

Навмисно занизили планку? Тоді це також повинно бути зрозуміло. Скажімо, ця робота не зовсім те, що ви робили раніше, але вона лежить у напрямку вашого професійного розвитку (тоді можна домовитися що через n місяців ви переглянете з/п  у більшу сторону, якщо результати зростуть). Або можливо ви хотіли б знайти більш зручний графік, кращі умови праці/розташування? Все це умови вашої угоди, їх потрібно озвучити (адже у разі змін ви зможете підняти питання про перегляд винагороди).

Порада: пам’ятайте загальне правило бесіди про гроші той, хто говорить першим, програє. Так що в ідеалі, не вказуйте суму. Замість цього, задайте зустрічне запитання про бюджет на вакансію. Якщо інтерв’юер продовжує наполягати, візьміть широкий інтервал і скажіть що конкретніше можете сказати на пізньому етапі спілкування (після тестового завдання, спілкування з безпосереднім керівником).

Неправильно:
«Ну, я хотів би отримувати максимальну суму, так як я хочу погасити свої студентські борги якомога швидше. Чи є для вас нормальної сума в 10,000 доларів?»

Приклад того, як найкраще відповісти на це питання:

Правильно:
«A який діапазон сум ви зазвичай платите іншим кандидатам з аналогічним досвідом і навичками? З дослідження на такому-то порталі мені відомо що середній оклад становить від ______ до _____. Я б орієнтувався на аналогічну суму (або на 30% більше/менше бо ….)»

Особисті питання на співбесіді

  • «Чи плануєте ви дитину?»
  • «Чому ви досі не заміжня/не одружені?»
  • «Як заробляє ваш молодий чоловік?»
  • «Що дружина думає про ваші кар’єрні амбіції?»
  • «Чи можете ви керувати командою з чоловіків/впливати на жінок?»

Взагалі в багатьох країнах ЄС і штатах США подібні питання або заборонені або вважаються дуже непристойними. Втім, це все ще поширена практика на території СНД.

Треба замислитись: що стоїть за подібними питаннями? Швидше за все, співрозмовник хоче дізнатися про вас більше як про людину, а головне зрозуміти, наскільки ви соціально адаптовані, які у вас життєві пріоритети і можливості.

Найобережніший варіант дати тут загальну відповідь (без цифр, дат, імен). Більш агресивний (якщо питання і справді обурливо) перенаправити питання співрозмовнику, нехай спочатку він веде відверті розмови, якщо вже так. А дотепний переграти його жартами, оголосивши найстрашніші побоювання рекрутера:

«А я, ось тільки з відсидки за крадіжку на минулій роботі. Просто хотілося б тут влаштується щоб піти в декрет, а то зовсім грошей немає» (зрозуміло, з легкою посмішкою на обличчі).

Питання на керівні посади

Питання: Якому стилю управління ви віддаєте перевагу?

Відповідь: Я вважаю себе наставником, завжди готовий прийти на допомогу. Вважаю, що потрібно вести вести команду вперед, а не поганяти ззаду.

Питання: Ви вважаєте себе хорошим керівником?

Відповідь: Я орієнтований на досягнення і результат. Мої сильні сторони — це навички планування, організації, спілкування. Апро те, наскільки я хороший керівник, розповість якість роботи моєї команди. 

Питання: Ви кого-небудь звільняли?

Відповідь: Так, бували такі випадки, ми прощалися на добрій ноті. (Тактично назвіть причини звільнення).

Питання: Що для вас найскладніше на посаді директора?

Відповідь: Мені подобаються складні виклики. Складно планувати і завершувати завдання, у яких є ряд обмежень, наприклад, за часом або фінансами.

Питання: Яка у вас слабка сторона?

Відповідь: я можу бути забудькуватим. Але спасибі творцям таких-то програм: тепер все туди вношу, щоб не тримати в голові. (Чесна і позитивна відповідь).

Про що потрібно запитати у рекрутера?

Коли настає ваша черга задавати питання, використовуйте цю можливість, щоб дізнатися більше про потенційного роботодавця. Нехай працює ваша фантазія: можна попросити екскурсію по офісу, знайомство з кращим співробітником, демонстрацію останнього проекту, результати рекламної кампанії і так далі. Також не зайвим буде уточнити організаційні питання, такі як робочий графік, можливість відряджень, умови працевлаштування та інше.

Як правильно відповідати на питання на співбесіді?

  1. Відповідайте коротко, уникайте порожніх розмов.
  2. Спілкуйтеся у доброзичливій манері, немов розмірковуючи/ділячись досвідом. Не захищайтеся і не виправдовуйтеся.
  3. Перш ніж відповідати, зробіть паузу для роздумів (перефразируйте/уточніть розуміння питання).
  4. Розбивайте складні питання на складові частини, залучайте співрозмовника в хід ваших думок.

Як не потрібно відповідати, що не потрібно робити на співбесіді?

Ось приклад невірних відповідей на співбесіді:

А більш докладну відповідь на питання про те, що не потрібно робити на співбесіді, читайте в нашій статті.

Читайте також: Як пройти співбесіду на англійській?