Як скласти резюме

4207
3
879

Резюме – це перше враження про вас як майбутнього співробітника. У цій справі однаково важливою є як форма подачі, так і зміст. Не все так складно, як може здатися, головне – уникати типових помилок і дотримуватися простих правил. Отже, нижче йтиметься про те, як скласти резюме.

Форма резюме: що має бути обов’язковим

Перше,  на що варто звернути увагу – структура. Резюме необхідно розділити на кілька основних блоків, які будуть містити лише необхідну інформацію.

Як правило, це:

  • Коротка біографічна інформація
  • Досвід роботи
  • Результати
  • Навички
  • Освіта

Залежно від посади та професії, ці пункти можуть змінюватись, але для більшості випадків  підходить саме такий формат. Звичайно, можете просто скористатися конструктором, в якому структура вже продумана.

Коротка інформація та шапка
ПІБ, контактних даних та спеціалізації буде цілком достатньо. Щодо останнього, не завжди варто дотримуватися правила: «Визначити – значить обмежити».

Чітко та конкретно вкажіть хто ви, як фахівець. Зазвичай це відповідає назві вакансії, але іноді вказується додаткова інформація. Важливо, щоб усе це відповідало єдиному напрямку. Хто розуміється на всьому – часто не розуміється до кінця ні в чому.

Ні
Євген Щедрін. Журналіст, сомельє, біткоін-брокер
Так
Євген Щедрін. Письменник, журналіст, сценарист

Досвід роботи
Подаючи резюме на конкретну посаду, використовуйте тільки ту інформацію, яка дійсно потрібна роботодавцю. Не весь ваш досвід та навички можуть виявитися актуальними в даному випадку. Якщо ви часто змінювали місце роботи, варто вибрати 3 основні позиції, які найбільше відповідають бажаній роботі.

Бажаєте влаштуватися в оборонне підприємство? Не обов’язково вказувати в резюме, що рік тому в пошуках себе ви вирішили зайнятися дизайном нижньої білизни.

Результати
Вкажіть ті проекти, які найточніше відповідають завданням бажаної посади. Важливо не переборщити, якщо таких проектів багато – потрібно вибрати 3 найуспішніші, якими ви дійсно пишаєтесь.

Зосередьтеся не на обов’язках, які виконували, а на результатах яких досягли. Вказуйте конкретні факти та цифри.

Ні
Реалізація локальних та всеукраїнських проектів «Mystery Shopping».
Так
Реалізовано 15 локальних та 4 всеукраїнських проекти «Mystery Shopping» у мережах ресторанів, аптек та АЗС.

Навички
Навички можуть бути професійні та технічні. Перші – визначають ваші якості та вміння: менеджмент, управління проектами, облік та аудит, продуктовий дизайн. Другі – конкретні спеціалізовані програми, техніки, володіння якими потрібне для виконання роботи: Adobe Photoshop, Adobe illustrator, 3D max та ін.

Деталізуйте інформацію про ваші навички та підкріплюйте фактами.

Ні
Досвідчений користувач ПК
Так
Володію програмами: Adobe Photoshop, Adobe illustrator, Adobe lightroom, Corel Draw, Adobe inDesign, 3D max, Maya, Quarkxpress.

Освіта та сертифікати
Крім інформації про основну освіту (навчальний заклад, спеціалізація, науковий ступінь та рік випуску), можна вказати курси та майстер-класи, які ви закінчували, якщо ці навички мають відношення до бажаної посади. Вони демонструють бажання професійно розвиватися і бути в ногу із сучасними трендами

Написання резюме: чого не повинно бути?

Багато літер
Резюме – це єдина сторінка. Тільки одна. Навіть якщо у вас 25 років досвіду і ви змінили 60 професій.

У світі, де люди  не завжди дочитують до кінця твіти, складати багатосторінкове резюме – витівка сумнівна.

У середньому HR-менеджер первинно переглядає резюме не більше 6 секунд. Ваше завдання – зробити так, щоб за цей час було одержано максимальну кількість корисної інформації про вас.

Комунікабельний, стресостійкий
Є слова, яких у резюме варто уникати. Комунікабельний, стійкий до стресів, активний, креативний, відповідальний, виконавчий… Весь цей стандартний набір не містить жодної конкретної інформації.

Якщо ви дійсно вважаєте, що на певних якостях необхідно наголосити – підкріпіть фактами. Кандидати взагалі не замислюються про користь для роботодавця. Із сотні листів дев’яносто дев’ять — «я добрий, чудовий, творчий та унікальний, я дуже хочу». І лише одне «я вам корисний».

Дивні фотографії
Під категорію дивних у цьому випадку потрапляють фото, які абсолютно не відповідають тій посаді та професії, на яку ви претендуєте. Якщо у вашому резюме зазначено: фінансовий аналітик, то прикріплене фото з нічного клубу або на риболовлі, то це  може залишити небажане враження.

Занадто формальних варіантів теж варто уникати, краще зупиниться на чомусь посередньому та відповідному випадку.

До речі про фотографії: врахуйте, що зараз роботодавці швидше за все пройдуться і по ваших соціальних мережах: або видаліть компромат або розберіться з конфіденційністю.

Якщо ви складаєте або оновлюєте своє резюме, важливо знати, яку інформацію слід включати, а яку упускати. Насправді деякі деталі можуть нашкодити вашим шансам на отримання роботи. У нещодавній статті Indeed.com під назвою “11 речей, які не слід включати в резюме”, редакція дає цінні поради про те, чого не слід включати в резюме.

Якщо у вас залишилося ще питання про складання резюме ви можете отримати більше інформації про приклади резюме та поради як написати резюме.